Вівторок, 10 Вересня, 2024
Бiльше

    Експерт про об’єднання: мають бути перемовини ПЦУ, держави і Фанара із УПЦ (МП)

    Релігієзнавець Андрій Смирнов прокоментував ситуацію з переходом парафій УПЦ (МП) до Православної Церкви України (ПЦУ) та перспективи об’єднання православних церков в Україні та залучення Вселенського патріархату до діалогу.

    “Ми спостерігаємо два процеси. З одного боку є рух знизу, це активні парафіяни самі ініціюють збори, самі ж ініціюють переходи на місцях до Православної Церкви України, але вони повільні і звичайно, що 100% ніколи всі парафії до ПЦУ не перейдуть. З іншого боку, в трикутнику Православна Церква України, Українська держава, Вселенський патріархат, мають теж відбуватися різні перемовини з Українською Православною Церковцю в єдності з Московським патріархатом на чолі з митрополитом Онуфрієм про те, що все ж таки необхідно в умовах війни розривати ці зв’язки і шукати якусь модель спочатку мирного співіснування, а потім і об’єднання українського православ’я, бо це дійсно питання вже національної безпеки, ми не можемо допустити, щоб після завершення російсько-української війни в Україні продовжували діяти чи то Екзархат, чи якісь інші структури російської православної церкви, а така небезпека існує”.

    За словами експерта, процес переходу парафій часто супроводжується розколом громад. “Зазвичай там, де ініціюються переходи, громада розколюється, розділяється. Є як прихильники переходу до ПЦУ, так і противники,” – зазначив Смирнову коментарі Суспільному.

    Він наголосив, що навіть у разі ухвалення закону про заборону УПЦ (МП) , це не призведе до автоматичного припинення її діяльності. “Тому навіть якщо буде ухвалений закон, ми повинні розуміти, що, по-перше, не відбудеться автоматично ніякої заборони жодної церкви, по-друге, це довгий судовий процес, і навіть якщо будуть судові остаточні рішення про припинення якоїсь юридичної особи, то релігійна діяльність буде продовжуватися. Віряни можуть піти в катакомби, займатися підпільною діяльністю. Зрештою, наше законодавство таке демократичне, що дозволяє релігійним громадам діяти навіть без реєстрації статуту. Тобто, де-факто, діяльність богослужіння буде продовжуватися”, – пояснив релігієзнавець.

    Смирнов підкреслив необхідність комплексного підходу: “Тут треба діяти в комплексі не тільки ухвалювати закони, але і вести перемовини з Українською Православною Церквою (в єдності з МП, – прим. ред.) про те, щоб вона все ж таки об’єдналася з ПЦУ і виконала Томос, наданий Вселенським Патріархом.”

    Експерт вважає, що об’єднання українських православних церков є питанням національної безпеки: “Чим швидше об’єднаються українські церкви, і буде єдина помісна українська православна церква, тим краще для національних інтересів України.”

    Смирнов також зазначив, що найменше переходів відбулося у східних і південних регіонах України, де традиційно вплив УПЦ (МП) є найсильнішим.

    “…потрібно ініціювати перемовини з проукраїнською частиною Української православної церкви про об’єднання з Православною Церквою України. Всі, хто не погоджуються на об’єднання, повинні або припинити свою діяльність, або можуть виїхати до Росії, або в якийсь інший спосіб задовольняти свої релігійні потреби”, – підсумував він.

    Найсвіжіше

    Популярне