Четвер, 12 Вересня, 2024
Бiльше

    Інсайд: для чого Патріарх Варфоломій направляв синодальну комісію в Україну у 2023 році

    У розпорядженні Духовного Фронту України наявний лист Вселенського патріарха Варфоломія до предстоятеля ПЦУ митрополита Київського Епіфанія про направлення комісії до Украіни.

    В листі йдеться про те, що 27 червня 2023 року Вселенський патріарх Варфоломій оголосив про відправлення офіційної делегації до Православної Церкви України з метою висловлення підтримки ПЦУ та її предстоятеля.

    “Отже і ми, що знаходимось у священному й непорочному центрі нашої віри, маючи бажання допомогти вам у несенні цього хреста, вирішили послати до вас наше представництво…”, – йдеться в листі.

    До складу делегації увійшли два синодальних єрархи українського походження: Архієпископ Вінніпезький і Митрополит українських церков у Канаді Іларіон та Митрополит Пісідійський Іов, а також диякон Епіфаній Кам’янович.

    Головні завдання делегації патріарх окреслює так:
    “…щоб вони знаходилися біля Вас, шанованого святого брата і Предстоятеля Святішої Церкви України, виражали безмірну підтримку Константинопольської Церкви-Матері, сповіщали про перебіг Ваших церковних справ, а також виражали наші добрі почуття і відношення через поради, співпрацю й допомогу улюбленій церковній спільноті Вашої Богом береженої держави.”

    Патріарх Варфоломій підкреслив, що візит має братський та допоміжний характер і не має на меті втручання у внутрішні справи ПЦУ. Всі дії делегації будуть узгоджуватися з митрополитом Епіфанієм.

    “Заради миру й допомоги в несенні Вашого хресного тягаря, а не заради незаконного й недоречного втручання до Ваших внутрішніх справ ми посилаємо їх…”

    Він також наголосив на особливому зв’язку між Константинопольською Церквою та ПЦУ: “Для всіх є відомими материнська турбота і безмежна любов святої Константинопольської Церкви, що вона має до всіх Церков, а особливо до співобраної нам Церкви в Україні, яку вона, відділивши від себе, породила і щодо якої має особливу відповідальність…”

    Це рішення демонструє продовження тісної співпраці між Вселенським патріархатом та Православною Церквою України, яка отримала від Константинополя Томос про автокефалію у 2019 році.

    Варто окремо відзначити, що у листі патріарх Варфоломій не говорить про створення якоїсь другої паралельної православної структури в Україні чи реєстрацію «екзархату», як про це переконували спікери із ПЦУ чи інші недоброчесні «інсайдери».

    Нижче публікуємо переклад листа Вселенського патріарха до митрополита Епіфанія, щоб остаточно розвіяти фейки про створення «паралельної структури»:

    Блаженіший Митрополите Київський і всієї України, вельми улюблений у Христі й бажаний брате і співслужителю нашої мірності пане Епіфаніє, братськи обіймаючи в Господі Ваше шановане Блаженство, щиро вітаємо Вас!

    Для всіх є відомими материнська турбота і безмежна любов святої Константинопольської Церкви, що вона має до всіх Церков, а особливо до співобраної нам Церкви в Україні, яку вона, відділивши від себе, породила і щодо якої має особливу відповідальність, і яка щоденно несе історичний хрест мучеництва посеред війни видимої та невидимої.

    Отже і ми, що знаходимось у священному й непорочному центрі нашої віри, маючи бажання допомогти вам у несенні цього хреста, вирішили послати до вас наше представництво, до якого входять два синодальних ієрарха українського походження – пан Іларіон, Архієпископ Вінніпезький і Митрополит українських церков у Канаді, що знаходяться під омофором Вселенського Патріархату, і пан Іов, Митрополит Пісідійський, який також опікується українською паствою, а також один із наших дияконів – пан Епіфаній Кам’янович, щоб вони знаходилися біля Вас, шанованого святого брата і Предстоятеля Святішої Церкви України, виражали безмірну підтримку Константинопольської Церкви-Матері, сповіщали про перебіг Ваших церковних справ, а також виражали наші добрі почуття і відношення через поради, співпрацю й допомогу улюбленій церковній спільноті Вашої Богом береженої держави.

    Зрозуміло, що цей братський і помічний візит представників вельми люблячого Вас Фанару є спрямованим передусім до Вашого шанованого Блаженства, тому ми й наставили наших братів торкатися Ваших справ тільки у повному співробітництві і після погодження з Вами. Заради миру й допомоги в несенні Вашого хресного тягаря, а не заради незаконного й недоречного втручання до Ваших внутрішніх справ ми посилаємо їх, маючи надію, що Святіша Церква України шанує й поважає словом і ділом те, що Константинопольська Церква-Матір робить заради її доброго стану, зростання у Христі й розвитку, і що вона хоче бути святою в усьому, що ми їй довірили і чого вона навчилася від нас, бо вона є тою, яку Церква Царгорода «дуже возлюбила».

    Отже, Блаженіший святий брате, прийміть тих, що прийдуть до вас від нашого лиця з привітанням миру, великою пошаною й любов’ю з Босфору. Бажаючи, щоб Ваша співпраця з ними принесла соковиті плоди, ми прикликаємо на Ваше шановане Блаженство і на весь український народ, до якого ми ставимось з батьківською любов’ю і який страждає через несправедливу та страшну війну, на Вашу словесну паству, благодать і повівання Утішителя Духа, Який завжди закликає всіх до єдності.

    27 червня 2023 р.

    Вашого шанованого Блаженства
    улюблений у Христі брат
    Варфоломей, Архієпископ Константинопольський

    Нагадуємо, сьогодні редакція вже публікувала власний аналітичний матеріал про те, які сценарії можуть чекати на релігійну спільноту України – Хрестовий похід за єдність українського православ’я: між законом і канонами.

    Найсвіжіше

    Популярне