Четвер, 19 Вересня, 2024
Бiльше

    Естонська Церква (в єдності з МП) розглядає варіант переходу під Константинопольський патріархат

    Естонська Православна Церква (в єдності з Московським патріархатом) вважає за можливе свій перехід до Константинопольського патріархату з яким РПЦ розірвала канонічне спілкування у 2018 році.

    Про це зазначає видання “Нова газета. Європа” посиланням на офіційний сайт МВС Естонії.

    У документі йдеться про необхідність повного відокремлення ЕПЦ від Московського патріархату — не лише у формально-юридичному, а й у церковно-канонічному відношенні.

    Естонська Церква (в єдності з РПЦ) обіцяє провести процес відділення у два етапи: спочатку змінити на соборі церкви свій чинний статут, а потім розпочати консультації щодо об’єднання з Естонською апостольською православною церквою, що входить до складу Константинопольського патріархату.

    Також ЕПЦ обіцяє вилучити зі свого статуту будь-які згадки про зв’язки з Москвою, крім посилання на патріарший та синодальний Томос РПЦ 1993 року, який надав ЕПЦ самоврядування.

    Керівництво ЕПЦ направило патріарху та синоду РПЦ звернення з вимогою скасувати ставропігійний статус (тобто пряме підпорядкування патріарху) Олександро-Невського кафедрального собору в Таллінні. Питання статусу Пюхтицького жіночого монастиря, який не входить до структури ЕПЦ, обговорюватиметься окремо, але монастир також готовий внести до свого статуту поправки, згідно з якими він увійде до складу ЕПЦ.

    Керівництво Естонської ПЦ завершить підготовку поправок до статуту до кінця серпня, щоб до кінця вересня МВС змогло схвалити або відкинути внесені церквою пропозиції. Міністерство також візьме на себе роль посередника у підготовці переговорів ЕПЦ з представниками Константинопольського патріархату.

    За словами представника міністерства МВС Естонії Райво Кюйта, збереження ЕПЦ у складі Московського патріархату, який беззастережно виправдовує війну проти України, веде до посилення «впливу ворожих режимів» в Естонії.

    Найсвіжіше

    Популярне