Понеділок, 16 Вересня, 2024
Бiльше

    Таємниці церковної дипломатії: нові деталі про посередницьку місію Константинополя в Україні

    Останніми днями мережу переповнюють інформаційні повідомлення, що нібито готується «реєстрація екзархату Вселенського Патріархату в Україні» куди нібито має ввійти УПЦ щоб остаточно вийти з Московського Патріархату. Більшість, за окремими винятками, повідомлень хоч і говорять про цілком реальну посередницьку місію Вселенського Патріархату у процесі примирення і єдності українського православʼя, проте відверто маніпулюють або відверто дезінформують суспільство у власних інтересах. В той же час редакції відомо про спроби діалогу між Вселенським Патріархатом і УПЦ, щодо виходу останньої з МП, під «канонічні гарантії Вселенського Патріархату.

    Розлогіше спростування маніпуляцій в цій темі від редакції буде згодом.
    У розпорядженні редакції є два офіційних листа датованих від 2023 року що можуть пролити світло на справжні стан справ у сфері міжюрисдикційних відносин і державної політики у релігійні сфері.

    Перший лист: відповідь Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія до Вселенського Патріарха Варфоломія, про неготовність/недоречність=непотрібність направляти синодальну комісію Вселенського Патріархату з питання єдності українського православʼя.

    Другий лист: Архімандрита Григорія, чинного на той час Секретаря Синоду Вселенського Патріархату про рішення синоду направити в Україну синодальну комісію, з переліком членів та метою, з якою відправляється комісія.
    Точність перекладу листів залишаємо за читачами.

    Також, власні джерела редакції розповідають що 08.07.2023 Патріарх Варфоломій повідомив про готовність направити згідно з рішенням Синоду в Україну делегацію та представив її членів – митрополита Іларіона, митрополита Пісідійського Іова та Патріаршого диякона Епіфанія, які мають повноваження комунікувати з главами і представниками ПЦУ і УПЦ (що у єдності з МП), а також представниками профільних державних установ. Президентом України висловлено сподівання на успішне сприяння Вселенського Патріарха процесу єднання українського православ’я, а також відкритість до діалогу з визначеними Вселенським Патріархом представниками в Україні.

    Неприїзд комісії в той період, співрозмовники редакції, пояснюють лише саботажем цього питання групою конфесійно упередженої державних чиновників.
    Більш розлогий аналіз залишимо експертам, але вже можна говори ствердно що:

    🔴 Вселенський Патріархат має практичні засоби для допомоги Україні у питані примирення і єднасті українського православʼя, бо єдності не досягнуто і сценарії законопроєкту 8371 не передбачають єдності.

    🔴 Радикальні частини всіх православних юрисдикцій в Україні прямо і свідомо протидіють будь якому діалогу.

    🔴 Президент України підтримує ідею залучення Вселенського Патріархату до питання примирення і єдності українського православʼя.

    Особливо нашу увагу привернули маніпуляції: чи має право Вселенський Патріархат на такі дії? Наша відповідь – має! Томосом про Автокефалію Православної Церкви в Україні, передбачено, що не дійшовши згоди:«зберігається право всіх архієреїв та іншого духовенства на апеляційне звернення до Вселенського Патріарха, який має канонічну відповідальність приймати безапеляцiйні судові рішення для єпископів та іншого духовенства помісних Церков».

    Поки що, зарано говорити про можливі сценарії примирення і єдності українського православʼя, адже, на думку редакції, більшість маніпуляцій намагаються звести реальність до системи інтересів тої чи іншої православної юрисдикції.

     

    Найсвіжіше

    Популярне