Четвер, 19 Вересня, 2024
Бiльше

    Естонія: держава і православна церква домовилися про відокремлення від Московського патріархату

    Міністерство внутрішніх справ Естонії та Естонська православна церква (в єдності з МП) досягли згоди щодо зменшення та остаточної ліквідації впливу Московського патріархату на ЕПЦ.

    30 липня ключові представники, у тому числі Райво Кюют з Міністерства внутрішніх справ, єпископ Даніель Лепіск з Естонської Православної Церкви Московського Патріархату та юрист Стівен Евестус з ЕПЦ і Пюхтіцького Успенського монастиря, зібралися, щоб переглянути прогрес і розглянути майбутні дії, передає orthodoxtimes.com

    Міністерство внутрішніх справ підтвердило позицію уряду, що ЕПЦ має повністю відокремитися від Московського патріархату як канонічно, так і юридично. Райво Кюют підкреслив, що «держава має захистити населення Естонії від наслідків ворожого режиму». Однак він запевнив, що уряд співпрацюватиме з усіма залученими сторонами і не планує закривати церкви під юрисдикцією ЕПЦ чи перешкоджати парафіяльній діяльності. «Релігійна свобода гарантована, і служби будуть продовжені», — підтвердив Кюют.

    Естонська Церква окреслила своє бачення процесу відокремлення від РПЦ, запропонувавши двоетапний план. Перший етап передбачає внесення змін до чинного статуту, щоб вилучити згадки про Російську православну церкву, залишивши лише посилання на Томос 1993 року. ЕПЦ (в єдності з МП) надала деталі щодо необхідних змін до свого статуту та процесу прийняття рішень. Там також повідомили про звернення Синоду до Московського Патріархату щодо скасування ставропігійного статусу собору святого Алєксандра Невського.

    Також йшлося про статус Пюхтицького Успенського монастиря. Міністерство внутрішніх справ висловило готовність окремо розглянути унікальний статус і умови монастиря. Евест підкреслив, що мета полягає в підтримці релігійної свободи та забезпеченні спокою духовенства ЕПЦ без створення відчуття тиску.

    Наступні кроки включають подання EПЦ конкретних пропозицій щодо внесення змін до статуту та детального графіку реалізації до Міністерства внутрішніх справ до кінця серпня. Міністерство надасть свою позицію до кінця вересня. Крім того, ЕПЦ (в єдності з МП) запланує зустріч з представниками Естонської Апостольської Православної Церкви (Вселенського Патріархату), «для пошуку шляху об’єднання всіх естонських православних під єдиною церковною юрисдикцією».

    Найсвіжіше

    Популярне