Понеділок, 9 Вересня, 2024
Бiльше

    Робота з повернення в управління держави Почаївської та Святогірської лавр триває – Мінкульт

    Міністерство культури та інформаційної політики працює над поверненням у державне управління Почаївської та Святогірської лавр, а також багатьох інших об’єктів.

    Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

    «Сьогодні ми проводимо потужну роботу і у Почаївській лаврі, і у Святогірській лаврі, і в інших об’єктах, зокрема, в заповіднику «Чернігів стародавній», велика частина якого теж використовувалася єпархією УПЦ Московського патріархату. Проводимо роботу щодо повернення цих об’єктів у державне управління», – сказав Карандєєв .

    Він відзначив, що за результатами обстеження майна фіксується багато порушень, невідповідностей умов використання, спотворення багатьох музейних предметів і навіть самих будівель.

    «Зокрема, Свято-Преображенський собор у Чернігові використовувався вкрай неохайно, і ми вимушені проводити там величезні роботи з відновлення внутрішнього убрання, фресок тощо», – сказав т.в.о. міністра.

    На його переконання, рішення держави дають належну оцінку вчинкам окремих релігійних діячів і парафій, які відверто здійснювали колабораційну діяльність і «робили все для того, щоб створити сприятливі умови для входження сюди «русского мира» і сприйняття російського солдата як визволителя».

    Він підкреслив, що поставлені перед міністерством завдання з очищення культурного простору від імперських наративів, позбавлення будь-яких проявів колоніальної політики успішно виконуються.

    Найсвіжіше

    Популярне