Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій різко про РПЦ: «Вони слухаються не Христа, а золота»

    У листі, який є відповіддю на попереднє звернення Патріарха Александрійського, Вселенський Патріарх Варфоломій наголошує на серйозній небезпеці, яку становить для Церкви етнофілетизм. Він стверджує, що Церква сьогодні «внутрішньо хвора і виснажена в катастрофічній замкнутості, стикаючись із дедалі більшою смертельною раковою пухлиною націоналістичної ідеології».

    Вселенський Патріарх наголошує на зростаючій зневазі до церковного та еклезіологічного порядку, зазначаючи, що це питання стало очевидним не лише в православних колах, але й для міжнародної спільноти.

    Говорячи про вторгнення Російської Церкви в канонічні межі Александрійського Патріархату, Патріарх Варфоломій наголошує, що єрархи Московського Патріархату відповідатимуть перед Богом за свої тяжкі церковні провини та збитки, заподіяні Александрійській Церкві, зокрема душам тисячі новонавернених, які шукають порятунку в Православній Церкві.

    Вселенський патріарх у жорсткій формі характеризує незаконні дії Російської Церкви в Африці, звинувачуючи російських єрархів у поведінці як натовп і наданні переваги расовому домінуванню над церковною єдністю. «Вони слухаються не смиренного Христа, а могутнього золота», — стверджує Варфоломій. Він продовжує: «Вони безсоромно заявляють, що вони спочатку росіяни, а потім православні. З давніх часів вони змінили церковний устрій, який був їм справді переданий, одяг, навіть офікію та традиції, щоб усім було зрозуміло, що вони відрізняються та перевершують».

    У листі також йдеться про війну Росії в Україні та позицію Російської православної церкви. «Сьогодні радо освячують священну зброю, вбивчу, проти православних українців, які захищають територіальну цілісність своєї країни», – пише Варфоломій.

    Завершуючи свій лист, Вселенський Патріарх запевняє Патріарха Александрійського, що Александрійська Церква не стоїть сама перед цими викликами.

    Лист грецькою мовою:

    Найсвіжіше

    Популярне