П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
Бiльше

    Порушення у Почаївській лаврі: Міністерство культури ініціює розірвання договору з УПЦ (МП)

    Комісія Міністерства культури та інформаційної політики провела перевірку збереження державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині, яка виявила низку порушень. Варто зазначити, що Почаївська лавра на Тернопільщині перебуває у безоплатному користуванні УПЦ (в єдності з МП).

    Про це передає dw.com

    Члени комісії Міністерства культури та інформаційної політики зафіксували оновлення або очищення стінописів та ікон, заміну панікадила в Успенському соборі, зміни у стінописах та проведення ремонтних робіт у галереях та Печерному храмі Преподобного Іова та церкві Преподобних Антонія та Феодосія й інші факти порушень.

    Також УПЦ МП не виконала низку заходів для усунення порушень, виявлених під час планової перевірки у 2019 році.

    Загалом, за інформацією ГУ ДСНС у Тернопільській області, починаючи з 2004 року УПЦ МП “системно і свідомо” не виконує вимоги щодо пожежної безпеки.

    Комісія МКІП рекомендувала Кременецько-Почаївському заповіднику провести до 1 грудня інвентаризацію шести об’єктів, які були передані у безоплатне користування Свято-Успенській Почаївській лаврі, та порушити питання про припинення дії договору у судовому порядку за фактом невиконання основних вимог щодо збереження пам’яток національного значення – об’єктів державної власності та їх територій, – повідомила комісія.

    Адже користувач в обличчі УПЦ МП не дотримувався вимог Закону України “Про охорону культурної спадщини”

    Нагадаємо, зі Свято-Успенської Почаївської лаври зникла значна частина цінних ікон.

    Найсвіжіше

    Популярне