Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Синод РПЦ звільнив двох єпископів УПЦ (МП) з Криму

    Синод РПЦ вирішив звільнити зі своїх посад двох єпископів УПЦ (МП), які активно підтримували російську агресію в Криму. Зокрема митрополита Феодосійського і Керченського Платона (Удовенка) Синод РПЦ вирішив звільнити від управління Феодосійською єпархією «з вираженням подяки» та відправив на спокій. Місцем перебування йому визначили Крим.

    Про це повідомляє сайт РПЦ.

    Тимчасове управління єпархією доручили митрополиту Сімферопольському і Кримському Тихону (Шевкунову), відомому як «духівник Путін».

    Платон (Удовенко) народився 1940 року на Луганщині. У 2012 році, після служіння в Південній Америці та Росії, його призначили керувати Феодосійською єпархією УПЦ, яку окупували російські війська 2014 року і приєднали до РПЦ 2022-го. Після анексії єрарх, зокрема, освячував російські зенітні ракетні комплекси С-400. У 2023 році митрополит потрапив під санкції України за підтримку російської агресії.

    Синод також відправив на спокій єпископа Бахчисарайського Калініка (Чернишова), який допомагав анексії Криму 2014 року. У 2020 році митрополит Онуфрій нагородив Калініка грамотою. 8 грудня 2019 року в Ніжині УПЦ (МП) «по тихому» хіротонізувала Калініка в єпископа Бахчисарайського. 

    Такі зміни свідчать про те, що РПЦ не цінує колаборантів, які довго служили “русскому міру”, але були українцями. Ці священнослужителі довго були лояльними до ідеї “русского міра”, пропагували позиції Московського патріархату, однак їхня українська ідентичність стала незручною для російської церкви у нових геополітичних умовах. РПЦ викидає їх як “відпрацьований матеріал”, а на їх місця прийдуть росіяни. Лише повна деокупація  України змінить цю ситуацію.

    Найсвіжіше

    Популярне