П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
Бiльше

    МКІП знайшло в Почаївській лаврі порушення після завершення перевірки

    Комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила перевірку майна у Свято-Успенській Почаївській лаврі, якою користується УПЦ (в єдності з МП). За результатами роботи в монастирі виявили низку порушень.

    Про це йдеться у звіті МКІП, який є у розпорядженні «Укрінформу».

    Так, за підсумками роботи комісії у лаврі не дотримали вимог закону «Про охорону культурної спадщини», зокрема у частинах щодо обов’язкового отримання дозволів на консервацію, реставрацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування пам’яток національного значення.

    На території Почаївської Свято-Успенської лаври виявлено крім шести об’єктів, які належать державі, інше нерухоме майно, якого немає в договорі про безоплатне користування.

    Комісія також виявила, що у Почаївській лаврі самовільно здійснювали ремонт, прибудови, зміну конструктивних елементів та реставрацію пам’яток без відповідних на те дозволів і документації.

    Так, наприклад, експерти виявили прибудову тамбура до центрального входу в Успенський собор лаври, прибудову мансардного типу на третьому поверсі пам’ятки «Монастирські келії», а також прибудову до Надбрамного комплексу, яку використовують як їдальню для прочан.

    Окрім цього, члени комісії зафіксували оновлення та очищення стінописів та ікон, заміну панікадила в Успенському соборі, зміни у стінописах та проведення ремонтних робіт у галереях та Печерному храмі Преподобного Іова та церкві Преподобних Антонія та Феодосія й інші факти порушень.

    У лаврі також зафіксували порушення правил пожежної безпеки. За інформацією управління ДСНС у Тернопільській області, у лаврі починаючи з 2004 року «системно і свідомо» не виконують вимоги щодо пожежної безпеки.

    Почаївська Успенська лавра – це православний чоловічий монастир у Почаєві зі статусом лаври. Найбільша православна святиня на заході України, друга за важливістю після Києво-Печерської лаври. В оренду УПЦ (МП) її передали 2003 року, а договір про оренду уклали на 49 років — до 2052-го.

    У квітні 2023 року в парламенті зареєстрували проєкт звернення до уряду про розірвання з УПЦ (МП) договору оренди споруд монастиря. Загалом до комплексу входять 18 будівель.

    Автори документа заявили, що Свято-Успенська Почаївська лавра «є джерелом “русского мира”» і «стала форпостом антиукраїнських сил та осередком міжконфесійного протистояння й розбрату».

    Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради також рекомендував перевірити дотримання умов договору про використання УПЦ МП споруд Почаївської лаври.

    Тим часом Священний Синод Православної церкви України (ПЦУ) вирішив започаткувати свій чоловічий монастир із назвою «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії ПЦУ».

    Нагадаємо, єрарх ПЦУ владика Нестор висловився про майбутнє Почаївської лаври.

    Найсвіжіше

    Популярне