Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    “Стан досить критичний”: на Тернопільщині консервують ікони Свято-Миколаївського собору

    Група реставраторів зі Львова розпочала важливу роботу з консервації ікон у Свято-Миколаївському соборі міста Кременець на Тернопільщині. Цей проект став можливим після того, як у листопаді минулого року храм повернувся у власність держави.

    Про це повідомляє Суспільне Тернопіль.

    Тарас Откович, керівник Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, повідомив, що для першочергової консервації було обрано 10 ікон, які перебувають у найгіршому стані.

    Реставраційні роботи проводяться на двох рівнях собору. На першому поверсі фахівці займаються іконами Причащання Святого Онуфрія (18 ст.) та Різдва Пресвятої Богородиці (19 ст.). Реставраторка Роксолана Мокрій зазначила, що ікона Різдва Пресвятої Богородиці зберігалася під металевим окладом, що призвело до певних пошкоджень.

    На другому поверсі собору облаштували тимчасову реставраційну майстерню. Тут художник-реставратор Євген Манько з колегою працюють над іконою Коронування Богородиці початку 19 століття, яка знаходиться у критичному стані.

    До команди реставраторів долучився ентомолог Богдан Андріїшин, який досліджує пошкодження, завдані комахами-шкідниками.

    Тарас Откович підкреслив, що нинішні роботи є лише першим етапом – консервацією на місці. Наступним кроком може стати повна реставрація окремих ікон у львівській майстерні, що може тривати від кількох місяців до двох років.

    Василь Ільчишин, директор Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника, наголосив на необхідності реставрації всього іконостасу, який, ймовірно, не реставрувався з моменту створення храму.

    Варто зазначити, що ця реставраційна кампанія розпочалася після виявлення зникнення кількох цінних ікон, кивотів, церковних чаш та стародруків 19 століття, що було виявлено під час інвентаризації після повернення собору у державну власність.

    Найсвіжіше

    Популярне