Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Чехія пильно стежить за діяльністю РПЦ на своїй території

    Чеська влада посилила увагу до діяльності Російської православної церкви (РПЦ) в країні. Сенатський Комітет з питань закордонних справ, оборони та безпеки провів закрите засідання за участю керівників розвідувальних служб країни.

    Про це повідомляють Radio Prague International та ČTK.

    На зустрічі були присутні високопосадовці чеських спецслужб, зокрема директор Служби інформаційної безпеки Міхал Коуделка та директор цивільної розвідки Владімір Посолда.

    Голова комітету Павел Фішер заявив, що обговорювалося “вплив іноземної держави, конкретно Росії, на території Чехії”. Особлива увага приділялася діяльності подвір’я Московського патріархату, зареєстрованого в Чехії у 2007 році.

    “Ця церква знаходиться під безпосереднім керівництвом патріарха Кирила, який перебуває під санкціями Чехії. Було б помилкою дозволяти діяльність юридичних осіб, безпосередньо пов’язаних з ворожою державою”, – наголосив Фішер.

    Сенатори прагнуть з’ясувати, чи не підтримує ця організація війну Росії проти України та чи не бере участь у підривній діяльності проти Чехії.

    Варто зазначити, що у травні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Міністерство культури Чехії розглядало питання про скасування реєстрації філії РПЦ. Однак, після отримання відповідей від представників церкви щодо їхньої позиції стосовно війни, підстав для відкликання реєстрації знайдено не було.

    Подвір’я РПЦ в Чехії представляє інтереси Московського патріархату та організовує богослужіння для православних віруючих, які відносяться до його юрисдикції. Воно розташоване в церкві святих Петра і Павла в Карлових Варах.

    Ця ситуація демонструє зростаючу настороженість чеської влади щодо можливого впливу Росії через релігійні структури та готовність до більш ретельного контролю за їхньою діяльністю в контексті російської агресії проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне