Субота, 7 Вересня, 2024
Бiльше

    Капелан Марк Сергієв з України висловив стурбованість станом релігійних свобод в окупованих Росією районах на слуханнях у Конгресі США

    Пастор із Мелітополя був запрошений перед комісією з прав людини розповісти про життя неправославних вірян під російською окупацією. Він попередив, що церкви в анексованій частині України підкоряються не Богові, а Москві.

    Марк  Сергієв стверджував, що Росія веде “християнську війну” у регіоні, передає Радіо Свобода.

    Під час вторгнення він став свідком захоплення росіянами Мелітополя. За його словами, зараз на контрольованих Кремлем землях не залишилося жодної євангельської церкви.

    Сергієв зазначив, що до війни в Україні було дві тисячі церков баптистів і дві з половиною тисячі церков п’ятдесятників. Він не уточнив, скільки з них залишилося, але сказав, що багато християн зараз проводять богослужіння підпільно.

    «Росіяни намагаються зробити релігію зброєю», — сказав Сергієв, додавши, що його церква зараз використовується окупаційною владою для проведення проросійських концертів.

    Професорка з Університету штату Пенсильванія Кетрін Ваннер заявила комісії, що «протестантам немає місця в російському світі». За словами Ваннер, яка раніше працювала в Українському дослідницькому інституті Гарвардського університету, євангелістів у Росії вважають «відступниками», «зрадниками» та «шпигунами».

    Капелан стверджував, що на відміну від окупованих територій, в Україні панує “повна свобода віросповідання”. Він закликав посилити тиск на Росію за порушення прав віруючих.

    Москва цінує релігію за можливість контролю над суспільством, наголосив Сергієв, зазначивши, що Росія в червні обміняла одного високопоставленого православного священника на українських військових під час обміну полоненими. Йдеться про митрополита Іонафана.

    Сергієв додав, що в Україні є «100-відсоткова свобода віросповідання», а на окупованих Росією територіях мішенями стають представники всіх неправославних конфесій і релігій.

    У США є частина політиків і громадських діячів, які звинувачують у порушенні релігійної свободи українську владу. Вони вказують, що політичний конфлікт пролягає між Православною церквою України (ПЦУ), яка має схвалення держави, та УПЦ (в єдності з МП).

    Коли Конгрес США розпочав обговорення нового пакета допомоги Україні у вересні 2023 року, УПЦ (МП) найняла відомого юриста Роберта Амстердама для лобіювання від її імені. Амстердам звинуватив владу Зеленського в утисках християн.

    Упродовж останніх місяців члени Конгресу зустрічалися з представниками різних українських протестантських церков, щоб краще зрозуміти вплив війни на релігійну свободу. Лідери євангелістів неодноразово заявляли, що релігійні меншини перебувають під загрозою на окупованих Росією територіях України.

    Раніше ДЕСС виступила за доопрацювання законопроєкту №8371 щодо заборони релігійних організацій з центром в РФ. Також Духовний Фронт України вказував на політичні інтриги навколо цієї редакції законопроєкту.

    Найсвіжіше

    Популярне