Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Рятують своїх? Росія веде переговори щодо обміну священнослужителів УПЦ (МП)

    Росія наполегливо працює над обміном конкретних священнослужителів УПЦ (в єдності з МП) .

    Про це повідомив пропагандистському ТАСС протоієрей Андрій Павленко.

    За інформацією Павленка, колишнього клірика Сєвєродонецької єпархії УПЦ (МП),  Росія намагається домовитися з Україною про обмін кількох представників УПЦ (МП). Серед них – намісник Свято-Успенської Святогірської лаври митрополит Арсеній (Яковенко) та ще п’ятеро осіб, які наразі перебувають у дніпровському СІЗО за звинуваченням у державній зраді.

    Павленко, який сам був засуджений за співпрацю з окупантами та передачу інформації про позиції ЗСУ, стверджує, що російська сторона спочатку просила обміняти десять осіб, з яких трьох вже було передано. Серед них – митрополит Іонафан (Єлецьких), засуджений за виправдання дій РФ в Україні, та двоє інших священиків УПЦ (МП).

    25 червня, Моспатріарх Кіріл,  особисто прийняв митрополита Іонафана і нагородив його орденом. Кіріл назвав засудженого митрополита УПЦ (МП) “сповідником віри”, якого “репресували”, але потім звільнили з “полону”. За словами Гундяєва, Іонафан в Україні вважав своїм завданням “опір злу”. Очевидно, під “злом” очільник РПЦ мав на увазі Україну.

    Обмін Іонафана став можливим лише на умовах закону про обмін військовополоненими – для звільнення українських захисників. Тобто Єлецьких, аби отримати статус військовопололеного, мав визнати факт своєї роботи на ворога. Що він де-факто і зробив.

    Варто зазначити, що раніше заступник голови синодального відділу Московського патріархату Вахтанг Кіпшидзе заявляв про готовність РПЦ надати притулок священнослужителям УПЦ (МП) у Росії.

    Така зацікавленість російської сторони у поверненні конкретних представників УПЦ (МП) викликає серйозні питання. Якщо обмін відбудеться, це може свідчити про те, що ці особи дійсно працювали на інтереси Кремля в Україні. Їхня діяльність могла бути спрямована на підрив української державності та сприяння російській агресії.

    Ця ситуація ще раз підкреслює необхідність ретельного розслідування діяльності УПЦ (МП) та її окремих представників на території України, особливо в контексті національної безпеки та державних інтересів.

    Найсвіжіше

    Популярне