Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    ПЦУ розкриває глибинний зміст вислову “одним миром мазані”

    Православна Церква України (ПЦУ) поділилася цікавим роз’ясненням щодо походження та істинного значення популярного виразу “одним миром мазані”. У своєму дописі ПЦУ звертає увагу на те, що сучасне, часто іронічне, вживання цього виразу значно відрізняється від його первісного духовного змісту.

    Згідно з поясненням ПЦУ, вираз “одним миром мазані” спочатку стосувався людей однієї християнської віри. Це пов’язано з Таїнством Миропомазання, яке в православ’ї відбувається одразу після Хрещення. Під час цього таїнства віруючого помазують святим миром – особливою сумішшю оливкової олії та ароматичних речовин, що символізує дари Святого Духа.

    ПЦУ підкреслює, що в православній традиції Хрещення і Миропомазання розглядаються як дві сторони єдиного цілого: Хрещення дає народження для духовного життя, а Миропомазання надає дари Святого Духа для проходження цього життя.

    Таким чином, вираз “одним миром мазані” початково вказував на особливу духовну спорідненість християн, їхню приналежність до єдиної Церкви та спільність віри.

    Цей допис є частиною просвітницької діяльності ПЦУ, спрямованої на поглиблення розуміння православних традицій та їхнього впливу на українську мову і культуру.

    Найсвіжіше

    Популярне