Субота, 7 Вересня, 2024
Бiльше

    ПЦУ: Знищення церков у Криму – частина геноцидної політики Росії

    Окупаційна влада Криму продовжує знищення українських релігійних об’єктів

    21 липня 2024 року у місті Євпаторія окупаційна влада розпочала руйнування Хрестовоздвиженського храму Православної Церкви України (ПЦУ). З будівлі було знято купол та розібрано верхню частину.

    Цей невеликий дерев’яний храм, відомий серед парафіян як церква-каплиця, був збудований громадою за типовим проєктом давнього західноукраїнського храму. Унікальність споруди полягала в тому, що вона була зведена вручну, без використання сучасних будівельних матеріалів. Планувалося, що храм стане єдиним у Криму музеєм давньої української ікони, однак окупанти вилучили всі старовинні ікони ще у 2014 році.

    Уповноважений представник Кримської єпархії ПЦУ Андрій Щекун назвав ці дії частиною геноцидної війни проти українців у Криму. Він закликав до активного обговорення цих злочинів на національних та міжнародних площадках.

    З початку окупації Криму у 2014 році кількість парафій ПЦУ на півострові значно скоротилася. До окупації Кримська єпархія налічувала 45 парафій та 14 священнослужителів. Зараз єпархія знаходиться на межі виживання через постійні утиски та порушення прав вірян з боку окупаційної влади.

    ПЦУ наголошує, що такі дії є порушенням міжнародного гуманітарного права та мають бути кваліфіковані як воєнні злочини відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Церква закликає до притягнення винних до відповідальності та припинення релігійних переслідувань на окупованих територіях.

    Найсвіжіше

    Популярне