Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    ПЦУ вшановує пам’ять святої Марії Магдалини – вірної учениці Христа

    Православна Церква України поділилася інформацією про святу Марію Магдалину, чия пам’ять вшановується у ці дні.

    Згідно з повідомленням, Марія Магдалина була однією з найвідданіших учениць Ісуса Христа. Її ім’я означає “висока, піднесена, стійка, велична”. Вона походила з міста Магдала на території сучасного північного Ізраїлю.

    ПЦУ нагадує, що Марія Магдалина була зцілена Христом від тяжкої хвороби, після чого стала Його вірною послідовницею. Вона була серед жінок-мироносиць, які супроводжували Христа на Голгофу, і першою побачила Воскреслого Спасителя, ставши першою благовісницею Воскресіння.

    Церква також згадує переказ про те, як Марія Магдалина започаткувала традицію фарбувати яйця на Великдень, коли відвідала римського імператора Тиверія. За легендою, біле яйце в її руках стало червоним на доказ воскресіння Христа.

    За її подвиги у проповіді Євангелія Церква шанує Марію Магдалину як рівноапостольну святу.

    Ось повний текст допису:

    Ім՚я Марія, єврейською Маріам, означає «висока, піднесена, стійка, велична». Аби вирізнити саме цю Марію з-поміж інших жінок з таким самим іменем, які служили Христу, її називали Магдалиною. Адже вона походила з багатого на той час торгового міста Магдала (від євр. «магделайя» – башта), яке розташовувалось на західному березі Генісаретського озера, недалеко від Капернаума. Це територія нинішнього північного округу Ізраїля.
    Про життя святої Марії Магдалини відомо тільки те, що спершу вона була тяжко й невиліковно хвора: одержима, як написано в Євангелії, «сімома бісами». Спаситель побачив у душі молодої дівчини доброту, змилосердився та зцілив її. Після цього чуда вдячна Марія Магдалина стала вірною та відданою ученицею Христовою.
    Свята Марія Магдалина – одна з жінок-мироносиць, які йшли за Христом на Голгофу і були там до самої Його смерті. Вона не боялася слідувати за Спасителем і після Його смерті. Її не лякали переслідування, вона гірко оплакувала свого Вчителя і першою прийшла до Його гробу. Саме Марія Магдалина удостоїлася першою з людей побачити Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа. Саме вона сповістила й першу благу звістку апостолам про Христове Воскресіння, вона ж здійснила і першу у світі проповідь про Воскресіння. Апостоли мали благовістити світу, а свята Марія Магдалина благовістила самим апостолам: «Христос воскрес!». Саме тому, а також за подальшу проповідь і служіння Церква шанує її як рівноапостольну.
    За церковним Переданням, традиція фарбувати й дарувати одне одному крашанки на Великдень поширилася між християнами всього світу після того, як у Римі Марія Магдалина прийшла до імператора Тиверія, переконаного язичника, і розповіла йому про життя, чудеса і вчення Христа, про Його неправедне засудження юдеями, про страшне розп’яття і славне Воскресіння. Коли імператор зажадав реальних доказів, бо вважав, що швидше яйце стане червоним, аніж мертві воскреснуть, то Марія Магдалина взяла яйце і подала йому, сказавши: «Христос воскрес!». Тоді сталося чудо і біле яйце в руках імператора стало яскраво-червоним – як символ віри у майбутнє воскресіння для вічного життя. Тому на деяких іконах свята Марія Магдалина зображується, тримаючи в руках посудину з пахучим миром або червоне яйце.
    Свята рівноапостольна Маріє Магдалино, моли Бога за нас!

    Найсвіжіше

    Популярне