П’ятниця, 6 Вересня, 2024
Бiльше

    У Бахрейні виявлено стародавній християнський «палац»

    Археологи виявили одну з найдавніших християнських споруд в Аравійській затоці, що проливає світло на давно загублену християнську громаду, яка процвітала в регіоні до поширення ісламу на початку VII століття. Це перший фізичний доказ існування Церкви Сходу, також відомої як Несторіанська церква, у Бахрейні.

    Дослідники з Університету Ексетера та Управління культури та старожитностей Бахрейну виявили структуру, яка, ймовірно, належала єпископу і датується періодом між серединою IV та серединою VIII століття, як підтверджує радіовуглецеве датування. Про це повідомляє університет на своєму сайті.

    Знахідка була зроблена під курганом на кладовищі в селі Самахідж, території, яка є центральною для сучасних поселень, але має велике історичне значення. Місце було заселене до його покинення після прийняття ісламу громадою.

    Професор Тімоті Інсолл з Університету Ексетера, який спільно керував розкопками, описав структуру як велику будівлю з вісьмома кімнатами, включаючи кухню з кількома вогнищами, трапезну, можливу робочу кімнату та три житлові приміщення.

    «Ми були здивовані, коли знайшли частину обличчя, намальовану на перламутровій мушлі в бітумі, можливо, для дитини, яка жила в цій будівлі», — сказав Інсолл. «Це перший фізичний доказ існування Несторіанської церкви в Бахрейні і він дає захопливий погляд на те, як люди жили, працювали і поклонялися».

    Наявність численних християнських символів і артефактів, таких як хрести з гіпсу та ранні християнські символи, як-от Chi-Rho і риба, вигравірувані на гіпсі, ще більше підтверджують християнську ідентичність мешканців.

    Знахідка також включає текстиль, можливо, використовуваний у богослужіннях, і прядки та мідні голки, що свідчать про виробництво текстилю на місці. Під час розкопок було знайдено десяток мідних монет Сасанідської імперії, що додає доказів економічного процвітання громади.

    Розкопки на цьому місці, які почалися в 2019 році та завершилися в 2023 році, були мотивовані місцевими легендами. «Вони мали курган під зруйнованою мечеттю/святилищем на своєму кладовищі, про який говорили, що він містить щось важливе», — цитує Інсолла Daily Mail. «Ніхто не слухав, але зрештою, коли це було сприйнято серйозно, вони мали рацію, і будівлю було знайдено».

    Дослідники планують продовжити роботу на цьому місці, а в 2025 році має відкритися музей, щоб зберегти та виставити ці відкриття.

    Найсвіжіше

    Популярне