Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Старовина церква без цвяхів на Хмельниччині: які легенди приховує

    145 років виповнилося церкві Святої Трійці, що у селі Малі Жеребки на Хмельниччині. Церква зберегла свою первісну форму, та належить до щойно виявлених об’єктів архітектури.

    Про це Суспільне Хмельницький розповів настоятель храму Степан Коліщак.

    Чоловік — настоятель у церкві останні два місяці. З його слів, розписам, які збереглись на стінах храму, також 145 років.

    “Є ікона на якій зображений Ісус, який молиться на горі Сіон. Такі старовинні ікони, тільки на самому дереві — не на полотні, не на фанері, а просто на дереві”.

    Храм має площу 50 квадратних метрів, сказав настоятель. Побудована церква з дуба без жодного цвяха у вигляді хреста, має балкон для хору.

    “Балкон розрахований для трьох-чотирьох хористів, але загалом і 10 може вмістити. Це теж показник старовинності, бо колись так будували: багато було людей, а хористи теж займають місце в церкві”.

    У цьому ж храмі збереглася і церковна атрибутика, зокрема старовина плащаниця, сказав Степан Коліщак.

    У храмі є три входи, колись усі ці двері відчиняли, бо люди сходилися на свята із навколишніх сіл, пригадав священник: “Колись на цій території не було церков, лиш ця збереглась”.

    Сюди місцеві жителі приносили церковні книги, розповіла парафіянка храму Зоя Шевчук, яка чула розповіді старожилів: “Приносили старі книги, намолені, на збереження, бо там розбирали церкви. Навіть є ще деякі старі книги, підписані, з якого вони села, простим олівцем”.

    Храм радянська влада залишила з практичних міркувань, сказала жінка. Там облаштували зерносховище, а потім клуб. Церква має свої легенди з часів Другої світової війни.

    “Кажуть, що там сидів німецький снайпер. Німецьку каску знаходили на дзвіниці. В тій касці бабульки “серібрянку калатали” (ред. фарбу) і підмальовували ікони, де потрібно”.

    Річницю збудування церкви — храмове свято, відзначають на День Святої Трійці, сказав староста Михиринецького старостинського округу Оксана Рева: “Перед 145 річним ювілеєм дуже багато людей доєдналось, аби зробити ремонт в храмі: хто коштами, хто працею”.

    Як розповіла заступниця начальника управління культури Валентина Лукашук, церква Святої Трійці зареєстрована, як щойно виявлений об’єкт архітектури.

    Найсвіжіше

    Популярне