Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Хреститель Київської Русі: ПЦУ про життя та спадщину князя Володимира

    Сьогодні, 15 липня, Православна Церква України вшановує пам’ять святого рівноапостольного великого князя Володимира, хрестителя Київської Русі. Цього дня виповнюється 1009 років від дня його упокоєння в селі Берестове поблизу Києва.

    Князь Володимир правив Київською державою 35 років, з яких 27 – після прийняття християнства. Він охрестився у 987 році в Корсуні (сучасний Херсонес у Криму), а наступного року провів масове хрещення киян, що стало початком християнізації Русі-України.

    За правління Володимира було започатковано будівництво храмів та шкіл при них, зокрема церкви святителя Василія Великого (988 р.) та Десятинної церкви (989 р.). У 1011 році князь заклав фундамент Софійського собору в Києві.

    Князь Володимир також відомий своєю благодійністю та піклуванням про бідних і знедолених. Він помер у віці 55 років і був похований у Десятинній церкві.

    Пам’ять про князя Володимира живе в Києві через століття. У XIX столітті на його честь були споруджені храм (1896 р.) та пам’ятник на Володимирській гірці (1853 р.), який став одним із символів міста.

    ПЦУ підкреслює значущість постаті князя Володимира для української історії та духовності, відзначаючи його роль у християнізації та культурному розвитку Київської Русі.

    Найсвіжіше

    Популярне