Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    У Львові поховали прах одного з останніх командирів УПА

    У Львові поховали прах одного з останніх командирів УПА Євгена Штендери, який помер у Канаді два роки тому.

    Про це повідомила Львівська міська рада.

    «Сьогодні у Львові поховали одного з останніх командирів УПА Євгена Штендера. Він помер два роки тому – на 99-му році життя, у Канаді, а кремували його у США. Прах сотника УПА поховали у родинному гробівці на Личаківському кладовищі разом з прахом його доньки Софії», – йдеться у дописі.

    Вшанувати командира УПА прийшли засновник та представники ГО «Меморіал» Роман Гунда, керівники міської та обласної адміністрації, депутати, духовенство та громада міста.

    На похованні були присутні наймолодша донька Євгена Штендера – Надія, племінник Юрій Штендера і родина зі Львівщини.

    «Ця людина – як згусток волі і енергії для боротьби за незалежну Україну. І в умовах сьогоднішньої російсько-української війни – це дуже важлива постать для вшанування і віддання йому останньої честі, відповідно до військових традицій», – наголосив кандидат історичних наук, президент фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич.

    Повідомляється, що з нагоди перепоховання Євгена Штендери в Палаці Мистецтв проходив показ документального фільму «Рубіж. Грубешівська операція». Фільм присвячений спільній польсько-українській атаці на підконтрольне комуністам польське місто Грубешів, і його зняли за спогадами Євгена Штендери, адже він тоді був одним із керівників спільної операції з польським націоналістичним підпіллям.

    Євген Штендера (псевдоніми «Прірва», «Зоряний», «Нерв») – сотник Української повстанської армії (УПА), бібліотекар, публіцист і дослідник історії УПА.

    Народився 2 січня 1924 року у селі Волиця Барилова Радехівського повіту (колишній Радехівський, а зараз –Червоноградський район на Львівщині). Навчався у львівській українській гімназії, згодом у Радехові та Сокалі. У 1940 році став членом Юнацтва ОУН. З весни 1943 року боровся в лавах УПА на Волині, де проходив військові вишколи. Був військовим референтом у Радехівському повіті, надрайоновим Любачівського (Польща) надрайону, провідником Третьої (ІІІ) округи ОУН (Холмщина і Підляшшя). Був також командиром рейду УПА у Східну Пруссію (зима 1948 року).

    У 1956 році емігрував із Німеччини до Канади. На посаді відповідального редактора видавництва «Літопис УПА» та його видань працював 25 років (із 1975 до 2000 року). Є автором статей про українське підпілля й історії про УПА, про радянську політику, економіку і суспільство, в більшості – українською мовою, а також у перекладі англійською і польською.

    У 2010 році третій Президент України Віктор Ющенко нагородив Євгена Штендеру Хрестом Івана Мазепи – за значний внесок у відродження національної, культурно-мистецької, духовної, архітектурної, військово-історичної спадщини, заслуги у державотворчій, дипломатичній, гуманістичній, науковій, просвітницькій та благодійній діяльності.

    Найсвіжіше

    Популярне