Четвер, 17 Жовтня, 2024
Бiльше

    110 культових будівель Донеччини постраждали за 2,5 роки війни

    Про це пише управління культури Донецької військової обласної адміністрації.

    З 2014 року Донеччина перебуває під постійним тиском агресивних воєнних дій Російської Федерації. Наша область має багато культурних пам’яток, але зазнає значних втрат, які залишають незабутній слід у нашій національній спадщині.

    Церковна архітектура Донеччини зазнала великих руйнувань. Неодноразово під обстрілами був «Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську», який нараховує 26 пам’яток храмової архітектури. Пам’ятки культурної спадщини, такі як «Храм Всіх Святих» та «Свято-Миколаївський храм» у місті Бахмут, а також цінні архітектурні об’єкти, зокрема «Покровська церква» у селі Кліщіївка, «Церква Різдва Пресвятої Богородиці» у селищі Новоекономічному, «Храм Святителя Миколи Чудотворця» у місті Авдіївка, «Храм Дива Архангела Михаїла» в селі Новомихайлівка, «Свято-Дмитрівський храм» у селищі Верхньоторецькому, «Свято-Георгієвський храм» в селі Олександро-Шультине та інші зазнали руйнації та пошкоджень. Протягом 2022-2024 років, внаслідок збройного нападу Російської Федерації на Україну, постраждало 110 культових споруд.

    Також багато інших об’єктів культури та спадщини Донеччини постраждали через війну. Втрата кожної пам’ятки – це втрата частини нашої історії. Це нагадування нам про необхідність захисту нашої культурної спадщини та про те, яку ціну ми платимо за свою свободу. Збереження пам’яток є одним з головних пріоритетів у роботі облдержадміністрації та територіальних громад.

    Нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, де чітко закріплено, що навмисне знищення культурної спадщини та стирання культурної ідентичності в Україні є воєнними злочинами, злочинами проти людяності та свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську національну ідентичність.

    Гаазька Конвенція констатує, що шкода, завдана культурним цінностям певного народу, є шкодою для культурної спадщини всього людства, оскільки кожний етнос робить свій внесок у світову культуру.

    Попри зазнані втрати, ми повинні зберігати пам’ять про наші культурні об’єкти та працювати над їхнім відновленням після закінчення війни.

    Найсвіжіше

    Популярне