Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Влада не розкриває даних про обмін священнослужителів

    Інформація про можливий обмін служителів  УПЦ (МП), є чутливою, сказано у відповіді на запит редакції «Главкома».

    Об’єднаний центр із координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України, відмовився розголошувати інформацію про запити від Росії на обмін ієрархів та священників УПЦ МП, які перебувають під слідством.

    «Запитувана інформація є чутливою та її розповсюдження може зашкодити процесу звільнення полонених оборонців України і незаконно утримуваних цивільних осіб, а також звільненим особам», повідомив керівник Об’єднаного центру Андрій Пастернак. З початку повномасштабного вторгнення Україна обміняла щонайменше чотирьох священників УПЦ (МП) на полонених.

    Про це повідомляє рух «Чесно». Зазначається, що офіційних даних про це немає, вся інформація — з відкритих джерел. Правоохоронці відкрили близько 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ, ще 16 — щодо митрополитів. Серед злочинів — 20 фактів державної зради й колабораціонізму. 26 повідомили про підозру, а ще 19 отримали судові вироки. Засуджений в Україні до п’яти років в’язниці митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан (Анатолій Єлецьких) погодився на обмін у статусі військовополоненого. 22 червня 2024 року його привезли до кордону з Білоруссю, там передали представникам рф.

    Слідство інкримінувало митрополитові написання та поширення в інтернеті статті «С открытым шлемом, без забрала. Заметки на полях последних событий в православном мире», що містила ознаки розпалювання релігійної ворожнечі, яку підтвердила судово-лінгвістична експертиза.

    Ще співробітники СБУ під час обшуків Тульчинської єпархії УПЦ МП натрапили на низку пропагандистських листівок: «Власти России» із зображенням прапора РФ (12 штук); «Указ президента Росії про приєднання АР Крим до РФ» із зображеннями карти України де АР Крим позначений як територія РФ (11 штук); «Донбасс — Россия» (вісім штук); «Історія АР Криму з древніх часів», де він зазначається територією РФ (11 штук), а також листи (ксерокопії) Московського патріарха від 6 жовтня 2022 року з вимогою молитися за президента РФ (п’ять штук).

    Найцікавішою знахідкою можна вважати твір «Гимн-молитва за Россию» з нотами, що був виданий у Москві 2015 року. Автором слів вказано Іонафана (Єлецьких). Вилучені буклети також лягли в основу обвинувачення. Наприкінці грудня 2022 року президент Володимир Зеленський призупинив громадянство 13 представників шести єпархій УПЦ МП. Серед них був і митрополит Іонафан. Засуджений церковник досі входить до складу дорадчих органів Синоду РПЦ: з жовтня 2022 року — член Комісії у справах старообрядних парафій та взаємодії зі старообрядництвом, з 2010 року — член Патріаршої ради з культури, яку очолює Кіріл Гундяєв. Згідно з рішенням Вінницького міського суду від 7 серпня 2023 року, ієрарха з Вінниччини визнано винним за чотирма статтями Кримінального кодексу.

    А вже 9 серпня 2023 року він написав листа, давши згоду на обмін себе як військовополоненого. У середині червня 2024 року, за шість днів до остаточного рішення апеляційного суду у справі Іонафана, митрополит раптово виступив проти передачі себе російській стороні у статусі військовополоненого, оскільки таким себе не вважав. Він заявив, що хоче служити «на благо України». Досі в Україні жоден державний орган не прокоментував непересічну подію з вивезенням засудженого митрополита до країни-агресорки. На прохання «Главкома» пресслужба Вінницької обласної прокуратури повідомила: 11 квітня 2024 року митрополит Іонафан звернувся до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими із заявою про обмін як військовополоненого. 10 червня заява церковника була розглянута, і Координаційний штаб ухвалив рішення про його обмін.

    Цінність Іонафана у тому, що він пішов по обміну на декількох військовополонених українських захисників, що були утримувані у неволі в росії. Важливою може бути роль Папи Римського у справі митрополита Іонафана Єлецьких. Адже саме напередодні вердиктів вінницьких судів щодо митрополита президент Володимир Зеленський зустрічався з Понтифіком. Тоді Офіс Президента повідомив про обговорення Формули миру, а також те, що глава держави відзначив зусилля Ватикану щодо наближення миру, зокрема, повернення додому викрадених Росією українських дітей.

    Найсвіжіше

    Популярне