Неділя, 8 Вересня, 2024
Бiльше

    Патріарх Московський Кіріл звинувачений у єресі за підтримку війни проти України

    Відомий історик і публіцист Жан Мейєр у своїй нещодавній статті “Свята війна і єресь” звинуватив патріарха Московського Кіріла в єресі через його підтримку російської агресії проти України.

    Мейєр цитує заяву Гундяєва від 27 березня 2024 року, де той називає війну проти України “священною”. Автор порівнює цю риторику з іншими випадками зловживання релігією для виправдання насильства.

    Посилаючись на теологів, зокрема на отця Кирила Говоруна, Мейєр стверджує, що позиція патріарха Кирила відповідає класичному визначенню єресі. Він також згадує резолюцію Ради Європи від 24 квітня 2024 року, яка засудила риторику патріарха як “зловживання релігією” та “спотворення православної християнської традиції”.

    Мейєр звинувачує Російську Православну Церкву у змішуванні політики і релігії, заявляючи, що вона плутає “божественний культ з підняттям прапора, хрест Христовий з калашниковим”.

    Історик підсумовує, що називаючи війну проти України святою, патріарх Кіріл “називає білим те, що є чорним”, і тим самим висловлює єресь.

    Ця критика відображає зростаюче міжнародне занепокоєння щодо ролі Російської Православної Церкви у підтримці воєнних дій Росії проти України.

    Нагадаємо, Всеукраїнська Рада Церков закликає притягнути РПЦ до відповідальності після обстрілу “Охмадиту”.

    Найсвіжіше

    Популярне