Вівторок, 2 Липня, 2024
Бiльше

    Кирило Говорун: Війна Росії проти України – головна причина кризи в глобальному православ’ї

    Відомий богослов і публіцист, архімандрит Вселенського патріархату Кирило Говорун висловив свою думку щодо поточної ситуації в православному світі. За його словами, хоча Московський патріархат активно просуває наратив про “церковну кризу” через визнання української автокефалії, справжньою причиною розколу є російська агресія проти України.

    “Війна Росії проти України і є головною причиною криз в глобальному православ’ї і якраз на цю війну поки що реакцій дуже мало”, – наголосив Говорун у відео, яке опубліковане на його каналі в Ютубі.

    Експерт зазначив, що хоча певні “розщеплення” та “надломи” в православ’ї дійсно існують, він вважає термін “схизма” занадто сильним для опису поточної ситуації.

    Говорун також звернув увагу на ще один фактор, який посилює напругу: “Одним з чинників, які підсилюють оці розщеплення всередині глобального православ’я на мою думку є ось що – це є трошки мені незрозуміла, але досить помітна конкуренція між православ’ями”.

    На думку богослова, ця “конкуренція між православ’ями” призводить до того, що “фактично кожна помісна церква зараз намагається довести іншим, що вона більш православна ніж інші. Є певне змагання за те хто буде вважатися більш православним ніж інші”.

    Нагадаємо, раніше Говорун зазначив, що Моспатріарх Кіріл намагається мобілізувати протестантів проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне