Понеділок, 1 Липня, 2024
Бiльше

    Ігумен монастиря покинув Болгарську церкву після обрання проросійського патріарха Даниїла

    Архімандрит Ніканор, ігумен монастиря святих Косьми і Даміана Чорногорських, через незгоду з позицією нового Болгарського Патріарха Даниїла щодо Вселенського патріарха та його позицією щодо Томоса ПЦУ оголосив про свою відставку.

    Архимандрит Ніканор оголосив про свою відставку письмово у соцмережі Фейсбук:
    “Дорогі друзі, Болгарія має нового Патріарха, і його ім’я – Даниїл! Давайте приймемо волю Божу такою, якою вона є, і не будемо приймати його з ворожістю, але допоможемо йому всім, чим зможемо, щоб він став хорошим Патріархом і завоював довіру народу! Ситуація Болгарської Православної Церкви є такою, якою вона є, і нам не потрібно сипати сіль на її рани.

    Як я оголосив вчора, через мою незгоду з деякими еклезіологічними та моральними позиціями, зайнятими Його Блаженством на сьогоднішній день, сьогодні я подам до канцелярії Святої Софійської митрополії прохання про звільнення від священицького служіння тут, тому що вважаю це необхідним.

    До звільнення від послуху я буду старанно виконувати свої обов’язки, як і до цього часу, і продовжу працювати для організації П’ятого Церковного Синоду 2024 року!”.

    Раніше архімандрит назвав вкрай поганим днем для Болгарської Церкви обрання Даниїла новим патріархом Болгарським. “Людина, яка була обрана Патріархом Болгарії, не є для мене гідною. Ті позиції, які він має як священнослужитель, його суто церковні позиції, не відповідають церковному вченню Болгарської Православної Церкви. Його моральні позиції, якими він, по суті, виправдовує російську агресію в Україні, для мене виходять за межі сучасної людської моралі. Болгарську Церкву очолює людина, яка йде в іншому напрямку, ніж той, яким сьогодні йде Болгарія”, – сказав отець Ніканор.

    “Я не хотів би більше брати участь у цьому спектаклі. Я не можу бути в одній єпархії з такою людиною, яка є моїм новим митрополитом, яка має церковні погляди, які я не поділяю. Або я повинен або закрити рот і мовчати, або сказати щось, що суперечить преосвященному моєї єпархії – що я вважаю порушенням, якщо хочете, корпоративної етики”, – заявив Ніканор.

    “Все, що я міг зробити, я зробив для цієї Церкви, я не залишив після себе не один і не два монастирі”, – нагадав о. Ніканор.

    Тим часом дізнавшись про обрання Даниїла новим Патріархом Болгарії, архімандрит Ніканор написав у соціальних мережах: “Патріарх Болгарський Даниїл, вітаю! МІЙ патріарх від сьогодні називається Варфоломій. Завтра я подаю заяву про вихід з Болгарської Православної Церкви!”

    Найсвіжіше

    Популярне