П’ятниця, 28 Червня, 2024
Бiльше

    Богослов Говорун: Моспатріарх Кіріл намагається мобілізувати протестантів проти України

    18 червня відбулась зустріч патріарха Московського Кіріла (Гундяєва) з очільниками і представниками протестантських церков рф – членами Християнського міжконфесійного консультативного комітету (ХМКК).

    Експерти кажуть, що Патріарх Московський Кіріл намагається мобілізувати підтримку протестантів проти України. Він скаржиться їм на утиски УПЦ (в єдності з МП) в Україні. При цьому Кіріл використовує особливості протестантської гомілетики, що часто посилається на Старий Заповіт.

    Деякі російські протестанти, такі як Рік Реннер, можуть допомагати просувати російські наративи про події в Україні на Заході. Зокрема, шляхом представлення Путіна як божественного правителя, а дій проти України як волі Божої. Такі як Реннер  контактують із західними протестантами та можуть впливати на їхнє ставлення до конфлікту.

    Таким чином патріарх Кіріл та його прихильники намагаються використати релігійні зв’язки для просування російської політичної позиції щодо війни в Україні.

    Богослов Кирило Говорун прокоментував для Духовного фронту України зустріч патріарха Московського Кіріла з представниками протестантських церков Росії, що відбулась 18 червня.

    Щодо Християнського міжконфесійного консультативного комітету (ХМКК), з яким зустрічався Моспатріарх, Говорун зазначив, що це інституція є маріонеткою Кремля, який через нього й безпосередньо контролює протестантські церкви Росії.

    “ХМКК — це інституція, подібна до Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, та й заснована приблизно в той самий час. Але на відміну від останньої, доволі рано РПЦ взяла її під свій контроль. Можна сказати, що зараз це маріонетка Кремля. Кремль і напряму, і через ХМКК контролює більшість лідерів протестантських церков у Росії. Навіть тих церков, які історично були нонконформістськими, тобто протиставляли себе владі. Що казати, якщо навіть старообрядницька церква, яка історично протистояла імперії, виявилася прислужницею російського неоімперіализма, – зазначив отець Кирило.

    Коментуючи звинувачення Кіріла в утисках УПЦ в Україні, Говорун зазначив, що це є частиною російської пропагандистської кампанії, яка спрямована на дискредитацію України на Заході. А Кремль через РПЦ змушує протестантів Росії до цієї брудної кампанії приєднуватись.

    “Кремль інструменталізує абсолютно все: церкви, громадські рухи, та навіть правозахисництво. Він бачить, що останнє є важливим для заходу, та використовує певну вразливість України. Вразливість, яку ми самі створили, проводячи не завжди продуману політику щодо УПЦ. Звичайно, російська пропаганда роздмухує проблему до велетенських масштабів начебто «гонінь», створюючи класичний наратив пост-правди. Він, до речі, став єдиною можливістю для патріарха Кирила хоч якось комунікувати з іншими християнськими лідерами у світі. Тому Кирило й використовує цю нагоду максимально, – зауважив Говорун.

    Архімандрит наголосив, що Кремль намагається використовувати протестантів і принципи західного суспільства задля критики України, а також дати змогу прихильникам Росії висловлювати свою підтримку Кремлю.

    “Кремль грає не стільки на почуттях, скільки на базових засадах західного суспільства, а саме праві на свободу совісті. Він також дає тим на заході, хто завжди симпатизував Росії, нагоду знову обережно висловлювати свої симпатії та критикувати Україну. Нам же, за апостолом Павлом, не слід давати привід тим, хто такі приводи шукає (2 Кор. 11, 12), підсумував Кирило Говорун.

    Найсвіжіше

    Популярне