Четвер, 27 Червня, 2024
Бiльше

    ПЦУ: Сьогодні святкуємо велике свято П’ятидесятниці, День Святої Тройці, а також день народження новозавітної Церкви

    Сьогодні святкуємо велике свято П’ятидесятниці, День Святої Тройці, а також день народження новозавітної Церкви.
    Про це нагадує ПЦУ у своїму дописі в соцмережі.
    Християнська П’ятидесятниця має свій старозавітний прототип – однойменне юдейське свято Πεντηκοστή. Примітно, що в канонічних старозавітних книгах і традиційному юдаїзмі використовується інша назва – свято Седмиць (євр. «Шавуот»), пов’язане з тим, що це свято здійснювали через сім тижнів після Великодня. Тож П’ятидесятниця – це перший день після семи седмиць (семи тижнів).
    Саме на 50-й день після Пасхи Старого Завіту, після звільнення народу Ізраїля від єгипетського рабства, Бог через пророка Мойсея на горі Синай дарував закон. І саме на 50-й день після свого воскресіння з мертвих Господь наш Ісус Христос, Який вознісся на небеса, за даною Ним обітницею від Бога Отця послав Своїм учням Святого Духа.
    Чому саме на 50-й день, а не у якийсь інший сталися ці події? Достеменно це невідомо, це тайна Божого Промислу. Однак богослови пояснюють це так: обчислення плину часу тижнями походить, як ми знаємо, з одкровення Старого Завіту та пов’язане з довершенням протягом шести днів творення світу і спочинком Творця у день сьомий. Витлумачення самого цього числа, сім, можна побачити у єднанні чисел чотири й три. Число три – символ і образ Святої Трійці, Трьох Божественних Осіб, Які звершують творення світу. Число чотири символізує саме творіння, яке має чотири сторони, чотири пори року, чотири стихії – повітря, землю, вогонь і воду. Відтак число сім є символічним сполученням трьох і чотирьох, образом творчої та промислительної дії Бога у світі. І цей образ, накладаючись на творчу седмицю днів, сім разів по сім, є ніби знаком повноти взаємодії Бога і світу, Творця і Його творіння. Відтак день 50-й є ніби знаком перевершення плину буття, знаком піднесення до нового стану.
    В свято П’ятидесятниці довершилося одкровення Бога світові як Тройці, коли Дух Святий, Третя Особа Святої Тройці, явився у світі видимо для очей (вогненні язики, які зійшли на апостолів) та відчутно для людської душі, з дарами благодаті. Відтак засновується новозавітня Церква – таємниче Тіло Христове, в якому Господь є Главою, а всі, хто увірував, є членами Тіла, які благодаттю Святого Духа поєднані в єдине ціле. Тож подія зішестя Святого Духа на апостолів має надзвичайно велике значення для всієї Церкви. День П’ятидесятниці називають Днем народження новозавітньої Церкви.
    Тож сердечно вітаючи всіх зі святом П’ятидесятниці, з днем Святої Тройці, бажаємо, щоби благодать, яка подається всім, хто вірує в Господа Ісуса Христа, силою Духа Святого завжди перебувала з усіма вами!

    Найсвіжіше

    Популярне