Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Голова ДЕСС запевнив єврейських лідерів у захисті кладовища в Умані від незаконного будівництва

    18 червня в приміщенні Державної служби України з етнополітики та свободи совісті відбулася зустріч Голови ДЕСС Віктора Єленського з делегацією представників єврейських організацій США.

    Як повідомляє сайт ДЕСС, до складу делегації увійшли:

    • Рабин Девід Нідерман, Виконавчий директор Об’єднаних єврейських організацій Вільямсбурга та Північного Брукліну
    • Рабин Хескель Кофман, Рабин синагоги Бреслова в Монро та декан єшиви Кол Арья
    • Сохер Кофман, Видатний бізнесмен і громадський лідер Вільямсбургу
    • Абрахам Кофман, Видатний бізнесмен і громадський лідер Боро-парку
    • Хайм Занвіл Кофман, Член правління Благодійної організації “Історико-культурний центр міста Умані”
    • Аба Голдбергер, Член правління Благодійної організації “Історико-культурний центр міста Умані”

    Центральною темою зустрічі стало питання збереження Стародавнього Єврейського цвинтаря в Умані. Цей цвинтар є місцем поховання десятків тисяч євреїв, які загинули під час кривавої різанини 1768 року. Для євреїв усього світу, а особливо для послідовників Бреславського хасидизму, Умань має особливе значення. Саме тут, на Стародавньому Єврейському цвинтарі, похований засновник хасидизму раббі Нахман. Раббі Нахман сам обрав це місце для свого поховання, щоб бути солідарним з жертвами Коліївщини.

    На жаль, наразі спокій цвинтаря порушений незаконним будівництвом. Це викликало глибоке занепокоєння єврейської громади та стало темою численних звернень до української влади.

    Голова ДЕСС запевнив делегацію, що українська влада поважає релігійні почуття єврейського народу і вживатиме всіх необхідних заходів для збереження релігійних святинь. Він запевнив делегацію, що вживатимуться всі можливі заходи для вирішення цієї проблеми.

    Під час зустрічі також обговорили питання, пов’язані з організацією щорічного паломництва брацлавських хасидів до Умані. Було домовлено про подальшу співпрацю для забезпечення безпечного та комфортного перебування паломників в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне