Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Південні баптисти у США відхилили поправку проти жінок-пасторів

    На щорічному з’їзді Південної баптистської конвенції (ПБК), що відбувся в Індіанаполісі, делегати відхилили пропозицію щодо поправки до уставу, яка б чітко зазначала, що тільки чоловіки можуть бути пасторами. Однак, це рішення не свідчить про зміну їхніх консервативних поглядів на роль жінок у церкві.

    Про це інформує Religion News Service.

    Як повідомляє дослідниця гендерних і сексуальних студій Сьюзен М. Шоу, за день перед голосуванням за поправку, конвенція виключила Першу баптистську церкву з Александрії, Вірджинія, через її позицію щодо дозволу жінкам бути пасторами. Голосування було переконливим: 6,759 проти 563.

    Наразі в ПБК нараховується від 1,000 до 1,800 жінок, які мають титул пастора, але більшість з них займають посади асоційованих, молодіжних або дитячих пасторів, працюючи під керівництвом чоловіків-старших пасторів.

    Історично, у 1984 році ПБК прийняла резолюцію, що відкидала жінок як старших пасторів. Пропонована конституційна поправка мала на меті визначити церкву як таку, що співпрацює з ПБК, лише якщо вона “затверджує, призначає або наймає тільки чоловіків на будь-яку пасторську або старшинську посаду, як це визначено Писанням.”

    Також на з’їзді було прийнято резолюцію проти використання екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), оскільки це, за їхніми словами, призводить до “знищення ембріонів людського життя”.

    Незважаючи на тиск у останні роки щодо вирішення проблеми сексуального насильства, конвенція знову не досягла значного прогресу в цьому питанні, залишаючи потерпілих розчарованими.

    Таким чином, голосування проти поправки, резолюція проти ЕКЗ і відсутність дій щодо реформ у питанні сексуального насильства підкреслюють, що ультраконсервативні погляди ПБК щодо жінок залишаються незмінними.

    Найсвіжіше

    Популярне