П’ятниця, 27 Вересня, 2024
Бiльше

    Перевірка Почаївської лаври: комісія Мінкульту знайшла порушення

    Комісія, яку створили в Мінкульті, продовжує перевіряти споруди Почаївської лаври на Тернопільщині. Перевіряли Архієрейський будинок, корпус келій і надбрамний корпус Почаївської лаври. Як відбувається перевірка у цих приміщеннях, представники Почаївської лаври знімати не дозволили.

    Очільниця комісії Ольга Рутковська розповіла Суспільному, які порушення виявили від 5 червня. Тоді розпочали перевірку в Почаївській лаврі.

    “Є зауваження, які зараз оформлюються документально, від членів комісії, які перевіряли пожежну безпеку. Там свої вимоги, яких необхідно обов’язково дотримуватися. В нас є зауваження, які стосуються сучасних ремонтів. Це все потребує документів. Офіційне звернення зроблене від Міністерства культури та інформаційної політики в рамках роботи цієї комісії. Ми очікуємо копій документів. Самі розумієте, що час сплив. Тривалий період і ми хочемо пересвідчитись, що документи всі є”.

    Прессекретар Почаївської лаври архімандрит УПЦ (в єдності з МП) Гавриїл каже, перевірці сприяють.

    “Коли приходить така перевірка, ми сприяємо. Це в інтересах і держави і нашого монашого братства, щоб оце все зберігалося в належному стані, щоб якнайбільше можна було зберегти цю святиню, як історичну пам’ятку. Багато документів є в самої держави. В державних структурах. Як історичну пам’ятку лавру передавали із рук в руки. Вона переходила з одного міністерства в інше, з обласного підпорядкування в столичне підпорядкування. Потім знову з одного міністерства в інше. Потім був створений заповідник. Він також переходив із підпорядкування однієї структури в іншу. Це бюрократичні моменти. З ними треба дуже довго працювати”.

    Комісія працюватиме до 29 червня, розповіла Ольга Рутковська. До неї входять представники Мінкульту, Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника, пожежно-рятувальної служби області. Вони мають перевірити 6 споруд, які належать державі та перебувають у користуванні релігійної громади Української православної церкви в єдності з Моспатріархатом. Нагадаємо,

    Загалом до комплексу Почаївської лаври входить 18 споруд. У 2003 році їх передали в безоплатне користування УПЦ (МП). Договір про оренду уклали на 49 років. Про це Суспільному повідомив заступник директора заповідника Ігор Деревінський.

    Найсвіжіше

    Популярне