Понеділок, 24 Червня, 2024
Бiльше

    Анонс: В Німеччині відбудеться міжнародна конференція з православного християнства та політики ідентичності

    Міжнародна конференція «Православне християнство та політика ідентичності» відбудеться в Мюнстері, Німеччина (в IDP – Liudgerhaus, Überwasserkirchplatz 3) з 28 червня по 1 липня 2024 року.

    Про це повідомляє  orthodoxia.info

    Конференція організована кафедрою православного богослов’я Центру релігійних досліджень Університету Мюнстера у співпраці з Волоською академією теологічних досліджень, Центром православних християнських досліджень Фордхемського університету (Нью-Йорк, США), Православною Богословською академією Святого Ігнатія (Стокгольм, Швеція), Інститутом вивчення культури і християнства (Белград, Сербія), Центром філософії та теології в Требінє (Боснія-Герцеговина), Біблійним богословським інститутом святого Андрія (Москва, Росія) та Європейським форумом православних шкіл теології – EFOST (Брюссель, Бельгія). Мова конференції буде англійська.

    Конференція має на меті дослідити зміни, що відбулися в православному християнстві, що призвело до радикального переходу від універсального, вселенського та екуменічного бачення до серії етноцентричних наративів, де Церква розглядається як фундаментальна характеристика нації. Це породило глибокі розбіжності між національними Церквами та юрисдикціями, які в багатьох випадках залишаються очевидними донині (Україна, православна діаспора тощо), таким чином роблячи релігійний націоналізм найважливішою проблемою Православ’я після падіння Візантії. Живучи сьогодні в багатонаціональних, плюралістичних і постмодерністських суспільствах, Православ’я втрачає свої богословські та духовні джерела, глибоко вкорінені у своїй патристичній та євхаристійній традиції, віддаючи перевагу риториці «ідентичностей» і застарілому релігійному трайбалізму.

    У цьому контексті завдання майбутньої конференції включають дослідження богословського підґрунтя, на якому базувався зв’язок Православної Церкви з нацією, дослідження історичних і богословських параметрів того, як боротися з викликами, які породила націоналізація вивчення процесу та конкретних умов, які привели до розуміння православної віри як частини культури та спадщини предків; концепція була використана для побудови етно-релігійних наративів; дослідження використання східного православ’я як елемента ідентичності, що впливає на євхаристійне та есхатологічне самоусвідомлення та пошук впливу вищезазначеного на формування православного антизахідництва, а також на досі неоднозначні стосунки між православ’ям і модерном.

    З програмою конференції можна ознайомитися тут, а повна брошура конференції з біографіями учасників та підсумками їхніх доповідей буде доступна незабаром.

    Найсвіжіше

    Популярне