Вівторок, 25 Червня, 2024
Бiльше

    Унікальна печатка князя Святослава Ярославовича повернулася до Спасо-Преображенського собору

    Чернігівський Спасо-Преображенський собор отримав унікальний експонат – печатку князя Святослава Ярославовича, сина Ярослава Мудрого. Цей артефакт був подарований співзасновником і директором “Музею Шереметьєвих” Олексієм Шереметьєвим для Національного заповідника “Чернігів стародавній” зі своєї приватної колекції.

    Генеральна директорка “Чернігова стародавнього” Наталія Реброва зазначила, що раніше вона зверталась до Шереметьєва з проханням провести хоча б одноденний показ печатки в соборі, але Олексій вирішив подарувати її заповіднику. Національний заповідник “Чернігів Стародавній” уклав угоду про співпрацю з приватним “Музеєм Шереметьєвих”, яка передбачає наукові дослідження, просвітницьку роботу та підготовку унікального журналу, присвяченого історії Спасо-Преображенського собору.

    Олексій Шереметьєв зазначив, що печатка історично пов’язана із собором, тому вона повинна зберігатися саме у Чернігові. Доктор історичних наук Олег Однороженко підкреслив унікальність печатки, яка належить князю Святославу Ярославовичу, котрий добудував собор. Печатка виконана в найкращих традиціях Русько-Візантійського мистецтва і містить зображення святого Миколая Мирлікійського та портрет самого князя.

    Спасо-Преображенський собор планують відкрити до Дня Конституції, 28 червня, і тоді відвідувачі зможуть побачити печатку в експозиції.

    Джерело: Суспільне.

    Найсвіжіше

    Популярне