Субота, 22 Червня, 2024
Бiльше

    Як відзначати Трійцю: пояснення священника

    Журналісти Волинської служби новин поцікавилися у протоієрея Василя Лозовицького, настоятеля луцької парафії Святителя Феодосія, яке значення має букет, освячений на Трійцю, під час яких молитов потрібно ставати на коліна в цей день та чи є зв’язок із язичництвом у цього свята.

    Душпастир зазначив: Трійця – одне з дванадцяти найважливіших церковних празників. Воно позначає явлення людям Всевишнього в усіх трьох іпостасях як Святої Трійці: у вигляді Бога-Отця, Бога-Сина та Бога – Святого Духа.

    Торжество має ще одну назву – П’ятдесятниця, оскільки відзначається на 50-й день після Великодня (цього року 23 червня): «У цей день апостоли отримали помазання з небес, коли Святий Дух у вигляді вогняних язиків зійшов на них. Після цього почалась апостольська проповідь і поширення Євангелія, поширення вчення про спасіння людського роду для всіх народів усього світу», – розповів панотець.

    У народі Трійцю називають також Зеленими святами: Дух Святий є подателем життя, а символіка життя – це рослинність. «Коли Християнство увійшло в людську свідомість, то відбулося певне заміщення язичницьких традицій і вкладання в них християнського змісту», – зазначив о. Василь.

    Основним у святкуванні Трійці є відвідування храму та молитва. Від Воскресіння до П’ятдесятниці не кладуться доземні поклони, а от у цей день на вечірній службі уже проходять колінопреклонні молитви. «Люди моляться, щоб Господь, Який послав на апостолів Святого Духа, і на нас послав Святого Духа і дав ту благодать і те благословення, підтримував, укріплював, направляв на істинний шлях спасіння і слідування Його заповідям», – пояснив священник.

    Люди в цей день приходять до храму з букетами зелені, котрі потім освячують. Її використовують для лікування як тілесних хвороб, так і для підтримки душевних сил. А торішній букет варто спалити, радить о. Василь Лозовицький.

    Найсвіжіше

    Популярне