П’ятниця, 14 Червня, 2024
Бiльше

    Священик УПЦ (МП) двічі програв суд громаді, яка перейшла до ПЦУ

    Екс-настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ МП з Попільні, що на Житомирщині, програв апеляційний суд у справі про визнання недійсним рішення зборів релігійної громади храму щодо переходу в ПЦУ.

    Про це йдеться в постанові Північно-Західного апеляційного господарського суду, оприлюдненій 5 червня 2024 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень, передає Суспільне.

    Позиція суду

    В матеріалах судової справи вказано, що загальні збори членів релігійної громади в Попільні відбулися 8 червня 2022 року, рішення про перехід до Православної Церкви України було оформлене протокольно. 22 серпня 2022 року державний реєстратор зареєстрував зміни до відомостей про юридичну особу.

    Настоятель церкви подав до суду, аргументуючи, що рішення загальних зборів є незаконними і прийняті неправомірним складом зборів, скликаних та проведених з порушенням вимог діючого статуту релігійної організації та вимог чинного законодавства України.

    “Позивач, звертаючись з даним позовом до суду, вказує на порушення своїх прав, як настоятеля, керівника релігійної організації та дійсного члена парафіяльних зборів, оскільки його не було повідомлено про скликання та проведення загальних зборів, що позбавило його права на участь в управлінні релігійною організацію. Крім того, скаржник вбачає порушення своїх прав в ухваленні рішень загальними зборами членів релігійної організації, зокрема, щодо зміни канонічної підлеглості”, — йдеться в постанові суду.

    Колегія суддів зазначила, що згідно з законом, загальні збори релігійної громади можуть бути скликані щонайменше двома членами цієї громади, які бажають змінити її канонічне підпорядкування. Закон не передбачає й не надає особливих повноважень щодо скликання таких зборів священнослужителям. Також вказано, що ніхто не може позбавити загальні збори права приймати рішення щодо зміни підлеглості релігійної громади.

    Суд врахував той факт, що ініціативна група повідомляла настоятеля про проведення загальних зборів прихожан релігійної громади щодо зміни підлеглості релігійної громади з УПЦ МП до ПЦУ. На підтвердження того, що настоятель відмовився отримати таке повідомлення, ініціативна група надали докази, включно з відеозаписом цього факту.

    В постанові суду зазначено, що частина громади, яка не згодна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову релігійну громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником. Відтак, позивач не позбавлений права бути настоятелем релігійної громади із канонічною приналежністю УПЦ МП, не позбавлений можливості зберігати зв’язок зі своєю парафією, сповідувати обрану релігію, відкрито виражати і вільно поширювати свої релігійні переконання, брати участь у релігійних обрядах, навчатися релігії.

    Тому суд апеляційної інстанції залишив апеляційну скаргу настоятеля УПЦ МП без задоволення, а судове рішення рішення Господарського суду Житомирської області від 30 січня 2023 у справі №906/820/22 залишив без змін.

    Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у Верховному Суді.

    Позиція релігійної громади Свято-Миколаївського храму ПЦУ

    У коментарі Суспільному голова релігійної громади Свято-Миколаївського храму Василь Зарічний сказав, що за дорученням релігійної громади представляв її інтереси на суді.

    “Не можна сказати, що люди у нас 100% погодилися на перехід у ПЦУ. У настоятеля Петра Лиса також є прихожани — десь близько 100-120 людей, але більшість прихожан прийняли рішення перейти в ПЦУ. Я сам був його прихожанином, але з початком повномасштабного вторгнення відвернуло від Московського Патріархату і від російської мови. Нас цікавили дві позиції: мова і підпорядкування. Ми уклінно просили отця Петра Лиса перейти разом з громадою до Православної Церкви України. Він був дуже шанованою людиною в нашому селищі. Але от що виявилося: коли ми проводили перші збори, і я особисто ходив вручати йому про це повідомлення, він потім на обох судах заявляв, що його про це ніхто не повідомляв. Це при тому, що ми зачитали лист, склали в присутності настоятеля акт, що він відмовився приймати цей лист-запрошення, зазняли весь цей процес на відео. Тоді я поставив йому питання: скажіть, від якого це Бога, якщо навіть священник каже неправду людям?” — розповів Василь Зарічний.

    За його словами, священик на апеляційний суд не з’явився і попросив перенести засідання, мотивуючи тим, що він за кордоном, проте суд розглянув справу без його присутності.

    “Настоятель попросив перенести суд, бо він нібито був за кордоном. А попільнянці бачили його в Попільні, і ні за яким кордоном він не був. Не мені судити, де він був, але цей факт легко вивчається. Суд вирішив розглянути справу без його участі, бо настоятель, по факту, міг доручити представляти себе адвокату або іншій людині. В результаті, колегія суддів практично підтвердила рішення по цій справі Господарського суду Житомирської області. Чи буде настоятель звертатися до Верховного Суду, не знаю. Але апеляційний суд чітко прописав, що рішення вступає в силу. Тобто ми зараз діємо на законних підставах. Як буде в подальшому, не знаю, але думаю, що ми дійдемо врешті до того, що в Україні не буде Московського Патріархату”, — сказав Василь Зарічний.

    Позиція екс-настоятеля Свято-Миколаївського храму УПЦ МП Петра Лиса

    Суспільне звернулося до настоятеля Петра Лиса, аби він озвучив свою позицію у цій справі, однак священик відмовився давати журналістам коментарі і поклав слухавку.

    Найсвіжіше

    Популярне