Четвер, 20 Червня, 2024
Бiльше

    Знакова подія на Фанарі: численне духовенство привітало Вселенського патріарха з Днем тезоіменитства

    У вівторок, 11 червня 2024 року, Вселенський патріарх Варфоломій очолив Божественну літургію в Патріаршому храмі з нагоди пам’яті святих і славних апостолів Варфоломія і Варнави.

    Вселенському Патріарху співслужили численні запрошені митрополити і архієпископи, серед яких Еммануїл Халкідонський, Сотіріос Канадський, Мелітон Філадельфіський, Амвросій Корейський, Апостол Нью-Джерсійський й інші, інформує orthodoxtimes.com

    Після Літургії до Вселенського патріарха звернувся митрополит Халкідонський Еммануїл від імені архієреїв. У своїй промові Вселенський патріарх тепло подякував митрополиту Халкідонському за «виявлену любов і шану не тільки присутніх, але й братів єпископів, які моляться здалеку». Він також подякував усім, хто прийшов на святкування з ним або надіслав йому свої привітання. Говорячи про свято апостолів Варфоломія і Варнави, він, між іншим, зазначив, що апостоли Господні «проповідували Євангеліє спасіння всьому творінню з великим терпінням… у щирій любові, у слові правди, у силі Божій» (2 Кор. 6:4-7)».

    Потім він додав: «Апостольська праця є серцевиною життя та ідентичності Церкви. Як проголосив Святий і Великий Собор Православ’я (Крит 2016), це «подих життя, який Церква вдихає в людське суспільство, роблячи світ Церквою» (Енцикліка, § 6). Як написано, «Церква є світло, і тільки те, що є світло, є Церква».

    Це позачасова місія Церкви Христової. Звичайно, часи і знаки часу змінюються. Сьогодні Церква живе в іншому світі, про який має свідчити. Це світ, який вона не може ігнорувати чи відкинути, і, звісно, ​​вона не може повністю адаптуватися до нього.

    Двома орієнтирами для апостольського свідчення Церкви сьогодні залишаються: а) вірність традиції істини, яка не є минулим, а живою і життєдайною присутністю в Церкві, точніше, саме життя Церкви. б) сучасні історико-культурні реалії та ознаки часу.

    Потім Вселенський Патріарх звернувся до молодого покоління: «Звертаючись до нового покоління, ми підкреслюємо, що наша еллінська православна традиція є джерелом натхнення, екзистенційного збагачення та творчості. Вона загострює наше відчуття правди та сенсу жертви та служіння, високих цінностей, які завжди передбачають самовдосконалення та орієнтацію на спільне благо. Ніколи в історії людства духовні цінності не сприймалися як належне. Це дуже своєчасне спостереження сьогодні, коли існує широко поширене переконання, що відповідальність, свобода, справедливість і мир автоматично стануть результатом науково-технічного прогресу, економічного розвитку та спілкування в Інтернеті. Правда, однак, зовсім інша».

    Наприкінці свого слова Патріарх подякував архієреям, співслужителям і всім, хто підтримує Матір-Церкву. Після Божественної Літургії Вселенський Патріарх прийняв у патріархії вітання.

    Напередодні свята Вселенський патріарх прийняв делегацію Синоду Критської Церкви на чолі з архієпископом Євгенієм, який передав теплі побажання архієрея, духовенства та народу.

    Нагадаємо, архієпископ Австралії назвав Вселенського патріарха великим не віком, а духом.

    Патріарх Варфоломій

    Найсвіжіше

    Популярне