Вівторок, 25 Червня, 2024
Бiльше

    Реставрація руїн костелу та палацу у Ниркові: ПЦУ звернулася до жителів, щоб не потрапити у руки шахраїв

    Православна Церква України має намір відреставрувати руїни костелу та палацу у селі Нирків Тернопільської області за допомогою благодійників, нагадує портал Тернополяни.

    Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 14 травня зустрівся у своїй резиденції – Митрополичому домі з меценатами та представниками БО «Благодійний фонд родини Джуринських» – Віталієм, Олександром та Олегом Джуринськими, повідомляє пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви.

    У зустрічі також взяли участь архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон та представник юридичного відділу Православної Церкви України Мар’ян Мартинюк.

    «З благословіння Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Епіфанія сторони підписали Меморандум про співпрацю щодо збереження та відновлення руїн костелу і палацу ХVІІ-ХІХ ст. в селі Нирків Тернопільської області», – повідомили у Київській митрополії ПЦУ.

    Також під час зустрічі йшлося про суспільно-економічну й гуманітарну ситуацію в нашій державі, протидію ворожим наративам у духовній і культурній сфері та міжнародні відносини в контексті повномасштабного російського нападу на Україну.

    «Зараз на всіх нас із вами лежить велика відповідальність: зберегти великий Божий дар свободи і незалежності, утвердити його, примножити і передати наступним поколінням. Тому будемо кожен на своєму місці робити все від нас залежне для того, щоби наближати нашу спільну перемогу», – зазначив Митрополит Епіфаній.

    Попри благі наміри проєкт з реставрації викликав багато дискусій та підозр, повідомили у Тернопільській єпархії ПЦУ.

    «Однак, попри благі наміри, проєкт викликав хвилю підозр у шахрайстві та скандальних схемах адже раніше цю святиню вже намагались продати – представники Церкви у змові з родиною Бедраківського, колишнього замгенпрокурора України», – розповіли у єпархії.

    Чи є співпраця власників компанії VIDI та ПЦУ прикриттям для прихованих інтересів проаналізував Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія. Зокрема розглянули досвід родини Джуринських, їхні ресурси та наміри щодо відновлення пам’ятки історії за допомогою родинного Благодійного Фонду з нульовим капіталом, розповіли у Тернопільській єпархії ПЦУ.

    «Меморандум є офіційним документом, що відображає наміри сторін щодо співпраці у певних питаннях. Однак, він переважно є декларацією намірів, без юридично зобов’язуючих дій. Тобто, хоча він і засвідчує серйозність намірів, він не гарантує автоматичної реалізації всіх зазначених у ньому пунктів без подальших кроків, таких як укладення детальних договорів, отримання необхідних дозволів та фінансування», – зазначили у Фонді пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія.

    Варто зазначити, що руїни костелу та палацу у Ниркові є пам’яткою історії та архітектури XVI-XVII століть місцевого значення. Це додає складнощів до процесу реставрації, оскільки вимагає дотримання чітких вимог і отримання спеціальних дозволів. Гальмувало процес консервації руїн і відсутність землі під будівлями.

    «За життя Митрополита Мефодія місцева адміністрація не виділяла землю для пам’ятки Червоногородського Замку. Лише після його смерті з’явилося понад 2 га землі у Дністровському заповіднику, саме перед тим, як церковне майно планували відчуджити у приватну власність на ТОВки родини Бедраківського», – зазначили у Фонді пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія.

    Важливим питанням залишається досвід родини Джуринських у подібних проектах. Станом на сьогодні, немає інформації про попередні реставраційні проекти або будівництво храмів чи капличок, здійснені цією родиною в Україні. Їх новостворений фонд з нульовим балансом також викликає сумніви щодо спроможності реалізувати проект вартістю майже 10 мільйонів доларів.

    «Голова Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія Наталія Шевчук з 2019 року наголошувала Предстоятелю Епіфанію про необхідність особистого втручання для збереження церковного майна у власності Помісної Церкви. Відомо, що Тихон Петранюк, керуючий Тернопільсько-Бучацькою єпархією, не переоформляв документи автокефального Свято Петро-Павлівського чоловічого монастиря в с. Нирків з УАПЦ до ПЦУ. Після такої процедури продати чи відчуджувати навіть частину майна стало б вельми проблематично. Тепер всі питання по монастирю в Ниркові вирішуватиме Київська Митрополія», – наголосили у Фонді пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія.

    Підписання Меморандуму під час військового стану та оголошення про початок робіт лише після завершення війни додає ще більше підозр.

    «Меморандум між автокефальною ПЦУ та родиною Джуринських, незважаючи на всі позитивні наміри, залишає багато невідповідностей та питань. Відсутність попереднього досвіду у реставрації, фінансові сумніви та відсутність конкретних планів роблять цей проект вельми непевним. Громадськість має право знати більше про реальні можливості та плани родини Джуринських щодо реалізації цього масштабного проекту. Лише час покаже, чи стане цей Меморандум реальним кроком до збереження української культурної спадщини, чи залишиться лише на папері», – підкреслили у Фонді пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія.

    У Тернопільскій єпархії ПЦУ закликали усіх небайдужих поділитися своєю думкою з приводу цього та залишити коментарі у груповому чаті для спілкування ТУТ. Або у чат-боті УПЦ (ПЦУ) за посиланням ТУТ. 

    Найсвіжіше

    Популярне