П’ятниця, 21 Червня, 2024
Бiльше

    Єпископ Михаїл закликав бачити Бога у власному житті

    9 червня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну Літургію
    Під час богослужіння були піднесені прохання до Бога за українське військо і справедливий мир в Україні.
    У своїй недільній проповіді Екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Михаїл звернув увагу на історію з Євангелія про зцілення сліпонародженого. Він наголосив, що фарисеї розкритикували Ісуса не за саме чудо, а за те, що Він зробив його в суботу, що вони вважали порушенням.
    “Через що почався весь галас? Не через чудо. Через суботку”, – пояснив владика причину нарікань фарисеїв.
    Владика застеріг від зосередження на другорядних дрібницях та забуття головного – потреби бачити Бога у власному житті. “Чи прозріли ми, щоб подивитися і побачити свою недосконалість і велич Божу в нашому житті? Щоб ми не ставали, як ті фарисеї, переключаючись на якусь дрібницю, і ігноруючи основне – що прийшов Христос і творив великі чудеса”, – сказав він.
    Єпископ Михаїл закликав не боятися відкритися перед Богом, визнати свої слабкості та гріхи, щоб потім усвідомити, що Господь завжди готовий допомогти та зцілити. Він нагадав, що хоча прозріння буває поступовим, Бог ніколи не залишить нас і чекає, щоб ми звернулися до Нього.
    “Не треба боятися Бога. Треба благоговійно йти до Нього. Треба пам’ятати, що навіть з усіма своїми слабкостями, з усіма своїми недоліками, ті, що ми часом і соромимося проявити перед іншими людьми, лякаючись насмішок, перед Богом боятись не треба. Він і так все знає, по-перше. А по-друге, в Нього немає бажання нас принизити”.
    Єрарх Вселенського Патріархату закликав визнати свої слабкості та гріхи, “щоб ми усвідомили, що є в нас Той, до Кого ми можемо прийти за допомогою – Господь, який завжди стоїть і чекає”.
    “Але рішення про виправлення, рішення про те, щоб побачити, рішення про те, щоб прозріти, в даному випадку належить нам самим. Без нас Господь нічого не зробить”, – зауважив архієрей.
    На останок, єпископ Михаїл закликав правильно ставитись до Святого Письма: “Отже, читаючи священне писання, не дивімося це як на трактат для осудження, чи для того, щоб показати, які ми недосконалі, і занурити нас у безодню розпачу. Дивімося на слова Євангельські, як на настанову для життя, як благу звістку надії про те, що так, – ми недосконалі, і можливо щодня виправляємося і знов падаємо, але Господь милостивий до нас”.

    Найсвіжіше

    Популярне