Середа, 19 Червня, 2024
Бiльше

    Чергове засідання у справі митрополита УПЦ (МП) Феодосія переросло у сутичку під час пікету в Черкасах

    У Соснівському суді 11 червня відбулося чергове засідання у справі щодо керівника Черкаської єпархії УПЦ (в єдності з МП) митрополита Феодосію, якого судять понад рік.

    Про це повідомляє Суспільне Черкаси.

    Під Будинком правосуддя зібралися люди. Вони принесли з собою плакати з вимогами припинити діяльність церкви Московського Патріархату в Черкасах, а її керівника — підсудного митрополита Феодосія, посадити під цілодобовий домашній арешт.

    Нагадаємо, суд над митрополитом триває понад рік: у 2023 році йому повідомили три підозри за розпалювання міжрелігійної ворожнечі та заперечення збройної агресії Російської Федерації. Із 12 квітня він перебував під цілодобовим домашнім арештом, а з 20 грудня — під нічним домашнім арештом. Четверту підозру митрополит Феодосій отримав 23 лютого 2024 року. Його звинуватили у “підривній діяльності” проти України. 29 травня митрополиту продовжили нічний домашній арешт ще на два місяці.

    Засідання розпочалося з годинною затримкою. Оскільки свідок не зміг під’єднатися по відеозв’язку. Також прокурор клопотав про виклик іншого свідка.

    Підсудний митрополит Феодосій попросив вжити суд заходів щодо активістів:

    “Прошу суд забезпечити мені безперешкодний доступ до суду, щоб я не переступав нічого і ніякі символи, щоб поліція виступала на нашому боці, а не демонстрантів. Вони переходять всякі межі. Поліція не справляється. Активісти кладуть портрет Патріарха під ноги. А поліція ніяк не реагує, хіба вони на боці провокаторів?”.

    Один з адвокатів обвинуваченого повідомив, що є наслідки з минулої акції.

    “Одна людина з поломаною рукою, захисницю штовхнули — в неї травма ноги. Я прошу забезпечити для учасників процесу безпеку”.

    Прокурор Вадим Коломієць висловив свою думку:

    “Я вважаю, що поліція виконує свою роботу. В нас є закон, якщо вам потрібна допомога чи захист — можна звернутися до відповідних органів, щоб вони забезпечили вам охорону. Поліція не може тримати чиюсь сторону”.

    Правозахисник Мирослав Тараненко додав:

    “Я вчора передивився відео з того дня, і не побачив жодних порушень з боку молоді та активістів. Вони також відстоюють свою думку”.

    Опісля засідання містяни зустрічали підсудного вигуками “Геть московського попа”. Коли підсудний сів до автомобіля, відбулася ДТП: машина з підсудним митрополитом наїхала на одного з активістів. На місці працівники “екстренки” надали допомогу травмованому, патрульні оформили дорожньо-транспортну пригоду.

    Як розповіла речниця Головного управління поліції Черкащини Зоя Вовк, наїзд на чоловіка скоїв водій автомобіля Toyota.

    “Постраждалого медики швидкої допомоги доставили до Третьої міської лікарні, де наразі його оглядають лікарі. На місці ДТП працює слідчий відділення розслідування злочинів у сфері транспорту та група реагування патрульної поліції, які встановлюють повні обставини ДТП”, — прокоментувала Вовк.

    Найсвіжіше

    Популярне