Субота, 22 Червня, 2024
Бiльше

    Суд над намісником Святогірської лаври УПЦ (МП): яке рішення ухвалили?

    У Дніпрі 7 червня відбулось судове засідання, під час якого розглядали клопотання адвоката підозрюваного митрополита УПЦ (що в єдності з МП) Арсенія (Яковенка) щодо зміни запобіжного заходу. Намісника Святогірської лаври, що на Донеччині, підозрюють у поширенні даних про розташування Сил оборони України.

    Про це Суспільне Донбас повідомила речниця прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва.

    “На засіданні суд відмовив стороні захисту, погодившись з доводами прокурора, залишивши підозрюваного під вартою”, — розповіла речниця.

    Митрополит перебуватиме під вартою до 22 червня.

    “Сторона захисту просила суддів відпустити митрополита Арсенія на поруки або визначити розмір застави. Стати поручителями владики висловили готовність, написавши відповідні звернення, 10 народних депутатів України від різних фракцій”, — написали на сайті Святогірської лаври.

    “У своїй промові митрополит Арсеній не визнав себе винним у розголошенні локацій сил ЗСУ. Владика також пояснив мету промови, відеозапис якої тепер ставиться в провину. “Я просив людей, які стоять у соборі, помолитися, щоб вирішилася ситуація на блокпостах, і прочан, яких не пропускали, зрештою змогли потрапити на свято”, — сказав намісник лаври”, — йдеться у повідомленні Святогірської лаври.

    Що відомо про справу митрополита Арсенія — настоятеля Святогірської лаври

    Настоятелю Святогірської лаври УПЦ МП митрополиту Арсенію оголосили підозру у тому, що він під час Літургії у вересні 2023 року розголосив інформацію про розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині.

    Зокрема, за даними слідчих, під час своєї проповіді він розповів вірянам про місця розташування блокпостів, а також підрозділів ЗСУ, СБУ, НПУ й Сил оборони України на території Святогірської громади.

    Єрарха УПЦ МП взяли під варту та обрали запобіжний захід: тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

    Підозру оголосили за поширення інформації про переміщення рух та розміщення підрозділів Збройних сил України за можливості їх ідентифікації на місцевості — за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Йому загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

    На засіданні 13 травня, де митрополит вперше оскаржував запобіжний захід, Арсеній заявив, що не визнає звинувачення.

    Найсвіжіше

    Популярне