Вівторок, 25 Червня, 2024
Бiльше

    Унікальну дев’ятикупольну церкву понад 20 років будують у селі на Коломийщині (відео)

    В Олешкові будівництво храму триває вже 23 роки. Вартість святині порахувати складно, але це точно понад мільйон доларів, йдеться в сюжеті НТК.

    Цікаво, що усе різьблення в церкві виконали косівські майстри, малярством займались коломийські фахівці, а ліпниною – спеціалісти з Калуша.

    Незвичайність церкви у її круглій формі та візерунку на підлозі. Тут відтворили мозаїчний малюнок, який був у давній Олешківській ротонді XII-XIII ст. Настоятель Олешківського храму Василь Гоян розповідає, що конструкція будівництва дуже складна. Сотні тонн бетону тримаються на консолях. До слова, тут немає окремої дзвіниці. Благовіст храму вмонтований у його центральний купол, а його керування зручне та доступне.

    Нагадаємо, Олешківська ротонда – найбільша дерев’яна церква-усипальниця Давньої Русі, яка досліджена археологічно. До слова, відкриття ротонди та й самі розкопки відбувалися не так давно, у 1980 роках.

    Посеред церкви викладений незвичайний орнамент, відтворений та складений завдяки решткам мозаїки, які знайшли під час розкопок ротонди в Олешкові. Він складається з більше ніж 218 сегментів.

    Найсвіжіше

    Популярне