Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Турецька газета повідомляє про плани відновлення Богословської школи Халкі

    Несподівано турецька газета Karar повідомляє, що турецький уряд робить кроки до відновлення Теологічної школи Халкі, яка була закрита з 1971 року.

    Ініціативу очолює міністр освіти Туреччини Юсуф Текін. У газеті пише, що Текін нещодавно відвідав Школу, зустрівся з чиновниками та проконсультувався з колишніми міністрами, які раніше працювали над цим питанням. Повторне відкриття розглядається як частина «другої хвилі реформ», яку турецький уряд готується здійснити після місцевих виборів 31 березня. Однак особливості цих реформ залишаються незрозумілими, передає  orthodoxtimes.com

    29 травня Текін у супроводі делегації відвідав Школу та зустрівся з представниками патріархії. Наголошуючи на історичному значенні будівлі, Текін припустив, що реставраційні роботи мають зберегти первісну архітектуру. Він також відвідав шкільну бібліотеку, яка нараховує 80 тисяч томів.

    «Школа, яка була закрита понад 50 років, час від часу піднімала прохання про відновлення відкриття, і була запущена нова ініціатива», — повідомляє турецька газета. Уряд готує комплексне дослідження щодо повторного відкриття. Під координацією міністра національної освіти Юсуфа Текіна розглядаються як правові, так і політичні кроки, зроблені на сьогодні. Текін також проводить кілька зустрічей для подальшого обговорення цього питання.

    Це питання знову привернуло увагу під час недавньої зустрічі Міцотакіса-Ердогана в Анкарі три тижні тому. 13 травня прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс обговорив з президентом Туреччини Таїпом Ердоганом питання відновлення Теологічної школи. За словами газети, Міцотакіс закликав Ердогана вжити заходів для відновлення Школи. В інтерв’ю грецькій газеті Kathimerini за день до візиту Ердоган заявив: «Ми працюємо над відкриттям Теологічної школи Халкі. Ми очікуємо такого ж конструктивного підходу від нашого сусіда щодо проблем, з якими стикається турецька меншина в Греції у сфері освіти».

    Цей розвиток знаменує собою значний крок вперед у розв’язання давньої проблеми та відображає потенціал для покращення відносин між Туреччиною та Грецією.

    Нагадаємо, професори та студенти православної богословської школи Фінляндії відвідали семінарію Халкі.

    Найсвіжіше

    Популярне