П’ятниця, 21 Червня, 2024
Бiльше

    Священнослужителі ПЦУ відвідали відкриття виставки «Вітражна ікона»

    Священнослужителі ПЦУ взяли участь у представленні доробку ковельського вітражиста Віктора Бурчака в Музеї волинської ікони.

    На відкритті експозиції побували проректор Волинської православної богословської академії протоієрей Владислав Фульмес та іконописець кафедрального собору Святої Трійці диякон Юрій Гетьманчук. Отець Владислав у вітальному слові відзначив особливий талант митця і велике значення його творчості для Церкви, повідомляє сайт єпархії.

    На вернісажі представлено образи Богородичні (Холмська, Волинська, Ченстоховська), святих, зокрема, великомученика Юрія Переможця, та інші. Кожна вітражна ікона має спеціальне освітлення, яке дозволяє споглядати образ нібито у променях світла. Цікавим доповненням до оригінальних експонатів є світлини вітражів, виконаних майстром у різні роки для храмів.

    Митець створив 280 вітражів у 25-ти церквах Польщі. Його 35 робіт прикрашають церкви, громадські й приватні об’єкти в Україні, зокрема, на Волині та Львівщині.

    На презентації побували також представники Римсько-Католицької Церкви, влади, поціновувачі прекрасного.

    Віктор Данилович Бурчак народився у 1957 році в Ковелі. Закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. З 1983 року працює в техніці класичного вітражу та тіффані (вишуканий дорогий декор, започаткований у ХІХ ст. американським художником і ювеліром Луїсом Комфортом Тіффані). З 2012-го – член Національної спілки художників України. Учасник п’яти міжнародних пленерів іконопису в Замлинні (Любомльського, нині Ковельського району).

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ відзначив творців фільму присвяченого добі «розстріляного відродження».

    Найсвіжіше

    Популярне