Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Реставрують церкву XVII століття на Львівщині, яка в аварійному стані

    У селі Кугаїв біля Львова почали реставрувати дерев’яну церкву XVII століття. Найдавніша згадка про неї датується 1693 роком. Наразі над церквою звели тимчасове накриття й почали розбирати аварійні конструкції.

    Про роботи Суспільному розповів керівник організації “Львів-реставрація” Володимир Пащак.

    “Ми до роботи вже приступили. Коли відкрили, виявилося набагато більше проблем, ніж передбачалося. Передбачалося, що набагато більше є збережено. Коли відкрили, розшили, то виявилось, що всі замки там струхліли, особливо кути, верх бані зовсім зогнилий, багато проблем”, — каже Володимир Пащак.

    Щоби вберегти церкву від замокання, над нею спорудили тимчасове накриття. Також вже розпочали розбір аварійних елементів, розповідає директорка обласного департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько:

    “Особливо по верхах уражені елементи зараз виймаються, маркуються. Ми потрохи її розбираємо для того, щоб можна було замінити її живими такими елементами дерев’яними, що можна протезувати інше. Що є придатне у використанні, буде назад відновлено і поставлено. Роботи тільки розпочалися, але, сподіваюся, цього року ми зможемо вийти хоча б до підвалин, бо найбільш проблемний варіант – це заміна підвалин”.

    Окрім підвалин у церкві замінять також бруси, які зігнили. Також там замінять аварійні частини даху та вкриють споруду новим ґонтом. Відновлюватимуть церкву так, аби зберегти максимум автентичності, каже архітектор Микола Гайда:

    “Ті підвалини поперечні теж згнили й ми їх вже тепер не бачимо. Тут ми бачимо тільки другу повздовжну підвалину. Це один з найтяжчих і вагомих об’ємів роботи. Крім того, коли говорити про систему стін – це система зрубних стін. Ті дефекти, які в нас є внаслідок пошкоджень стін, ми будемо протезувати, але найгірша річ — звичайно, верхи. Верхи пошкоджені давно, верхи деформовані, але найгірше, що пошкоджені й вийшли з ладу долішні частини балок, які тримають заломи”.

    Реставрація церкви коштуватиме майже чотири мільйони гривень, каже директорка обласного департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько.

    “Цьогоріч з програми обласного бюджету виділено 1600000 гривень на реставраційні роботи. Вже є підписаний договір з підрядною організацією, отримано дозвіл на початок робіт”.

    Дзвіницю поруч з церквою відновили у 2018 році. Гроші на це зібрали волонтери. Про це розповів голова товариства охорони пам’яток Андрій Салюк. Він працював із церквою та дзвіницею в Кугаєві від 2013 року.

    “Стан її був дійсно дуже поганий. У 2019 році ми були змушені навіть демонтувати іконостас з цієї церкви, тому що потрібно було кронштейнами попідпирати – вона дуже перехилилася. Тоді вдалося уникнути завалу. Ми збирали кошти, шукали благодійників, хто готовий би був профінансувати реставрацію цієї церкви”, — каже Андрій Салюк.

    За його словами, всі попередні роботи виконували за гроші благодійників. Наразі реставрація церкви запланована на два роки.

    Нагадаємо, церкву в літописному Дорогобужі оцифрували й готують до реставрації.

    Найсвіжіше

    Популярне