Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    У Китаї мечеть після реконструкції позбавили арабських рис

    Велика мечеть Шадянь — одна з найбільших і найвеличніших мечетей Китаю, що височіє над невеликим містечком в південно-західній провінції Юньнань, від якого вона й отримала свою назву. Її реконструювали, позбавивши арабських архітектурних рис.

    Про це повідомляє The Guardian.

    Окрім цього, це останній великий храм у Китаї, що зберіг риси арабського архітектурного стилю.

    Внаслідок реконструкції мечеть втратила свої куполи та мінарети. На думку експертів, це знаменує завершення урядової кампанії з китаїзації мусульманських місць поклоніння в країні.

    До минулого року споруда площею 21 000 квадратних метрів мала черепичний зелений купол, прикрашений півмісяцем, та була оточена чотирма меншими куполами і височенними мінаретами. На супутникових знімках 2022 року видно вхідний павільйон, прикрашений великим півмісяцем і зіркою з яскравої чорної плитки.

    Цьогорічні фотографії, супутникові знімки та свідчення очевидців же показують, що купол мечеті замінили пагодою, а мінарети вкоротили та перетворили на вежі пагоди. Від півмісяця і зоряних плиток, що колись прикрашали передню терасу мечеті, залишилися тільки бліді сліди.

    У 2018 році китайський уряд опублікував п’ятирічний план “китаїзації ісламу”. Частиною плану було протистояння іноземним архітектурним стилям і просування “ісламської архітектури, сповненої китайських особливостей”. Комуністична партія Китаю доручила місцевій владі дотримуватися принципу “більше зносити — менше будувати”.

    Нагадаємо, клірик РПЦ розповів казку про те, що святий Лука Кримський “воскресив” китайця на фронті.

    Найсвіжіше

    Популярне