Субота, 22 Червня, 2024
Бiльше

    Церковна дипломатія Кремля: погрози та санкції замість діалогу

    Митрополит Волоколамський (РПЦ) Антоній (Севрюк), цілковито відданий політиці Московського патріархату, яка розколює єдність православ’я. Окрім самостійних візитів на Кіпр, співслужінь та зустрічей з єрархами, схильними (на жаль) до російської політики, РПЦ також вдається до оголошення анафем, як ми читаємо у недавній заяві Синоду РПЦ: “Члени Священного Синоду Російської Православної Церкви вчора, 30 травня 2024 року, заслухали доповідь голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополита Волоколамського Антонія про співслужіння, яке здійснили єрархи Болгарської Православної Церкви з представниками українських розкольницьких угруповань (Протокол №60)”, повідомляється на сайті Patriarchia.ru.

    Йдеться про співслужіння ПЦУ і Болгарської Церкви 19 травня 2024.

    Синод Російської Православної Церкви “висловив глибокий смуток з приводу того, що єрархи Болгарської Православної Церкви… співслужили з представниками одного з розкольницьких угруповань в Україні, завдавши тим самим глибокої рани відносинам між Православними Церквами Росії та Болгарії”.

    Волоколамський Антоній поквапився запропонувати розірвання спілкування з єрархами Болгарської Церкви, “які прийняли в церковне спілкування розкольників”, тобто єпископів Автокефальної Церкви України.

    Жодного кроку назад, навіть затримки. Одразу ж розрив спілкування. Для Москви це питання війни. Вона не терпить найменшого сумніву.

    Цікаво, однак, що насправді ніхто в православ’ї вже не зворушується від мстивих кроків Москви. Це стало звичною справою. Отже, що насправді досягає РПЦ, коли пропонує розірвати спілкування з єпископами, які співслужили з “розкольниками”? Реальність випереджає росіян. Ріка не зможе повернути назад, а Вселенський Патріарх не лише не ізолюється – як того хотіли б росіяни та їхні однодумці – але й запрошений на вибори та інтронізацію нового Патріарха Болгарії. Церква Румунії святкує 100-річчя надання їй Патріаршого достоїнства Фанаром (30.07.1925) і запросила Вселенського Патріарха. На цих та інших майбутніх важливих церковних подіях Московський Патріархат буде відсутній, «щоб не бути об’єднаним» присутністю Вселенського Патріарха. Кремлівські аналітики вже визнали, що Болгарія і Румунія “втрачені” для Кремля.

    Через рік Вселенський Патріарх і Папа Франциск будуть разом святкувати спільну Пасху 2025 року і 1700-річчя скликання Першого Вселенського Собору. Московський Патріархат не тільки не буде присутній, але й, я думаю, займе ворожу позицію.

    Російській Церкві потрібна ізоляція. Її не має. Вона сама її створює і прикрашає. Але потім завжди “винні” інші…

    За матеріалами fosfanariou.gr 

    Найсвіжіше

    Популярне