Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Ердоган виступив із промовою про падіння Константинополя

    З нагоди 571-ї річниці падіння Константинополя Реджеп Таїп Ердоган виступив з передмовою до тритомної праці під назвою «Слідами священного поклику: завоювання Константинополя, Мехмед Завойовник і мечеть Святої Софії в турецькій пресі», опублікований Управлінням комунікацій президентства Туреччини.

    У своїй вступній примітці до книги турецький президент пише, що Мехмед Завойовник, який завоював Константинополь, шануючи проголошення пророка Мухаммеда та здійснивши семивікову мрію мусульман, залишив цінний спадок, передає orthodoxtimes.com

    Він стверджує, що рішучість і наполегливість завойовника є прикладом для перетворення його спадщини, «улюбленого Константинополя», в один із найважливіших економічних, торгових, наукових, культурних і мистецьких центрів світу. «Зараз ми продовжуємо нашу боротьбу за нашу націю, дотримуючись бачення турецького століття, і ми рішуче рухаємося вперед, щоб реалізувати нові плани. Наші мрії – про Туреччину», – сказав Ердоган.

    В іншій частині вступної замітки президент Туреччини наголошує на наступному: «Для нас завоювання — це не лише завоювання та перемога; це також символ відродження, будівництва та віри. Мехмед Завойовник, який мав на меті підкорювати серця, а не землі, підкорив не лише місто, а й серця своєю толерантністю та справедливим правлінням, перетворивши Константинополь на центр культури, мистецтва та науки. Того дня був завойований не шматок землі, а мільйони сердець. Віра, рішучість і наполегливість Мехмеда Завойовника та його благословенних воїнів під час завоювання Константинополя надихають нас служити нашому народу та вести Туреччину до 2053 року (600-річчя падіння Константинополя) та 2071 року (1000-річчя битви Манцікерта)».

    У вступі до тому «Мечеть Святої Софії в турецькій пресі» турецький президент пише, що «відновлення собору Святої Софії до її первісної ідентичності полягає не лише в розриві ланцюгів на дверях цього святого місця, а й у розриві ланцюги в серцях і розумах.

    Він також зазначає, що Свята Софія, один із найважливіших символів історичного ландшафту Константинополя в серці Туреччини, зазнала багатьох трансформацій протягом століть і несе на собі сліди багатьох цивілізацій. Він додає, що після падіння він став одним із символічних святинь ісламського світу і завжди займав важливе місце в серці турецької нації.

    У цьому томі представлено історію собору Святої Софії, а його перетворення на мечеть у липні 2020 року характеризується як великий крок до відродження історичної та культурної спадщини Туреччини та ісламського світу.

    Три томи підготовлено на основі сканування архівів і статей видатних письменників, поетів і науковців у газетах і журналах з 1922 року по теперішній час.

    Нагадаємо, раніше президент Ердоган перетворив візантійську церкву Хору в Стамбулі на мечеть. Також ц Китаї мечеть після реконструкції позбавили арабських рис.

    Найсвіжіше

    Популярне