П’ятниця, 21 Червня, 2024
Бiльше

    3D-тур найстарішою пам’яткою Рівненщини: церкву в літописному Дорогобужі оцифрували й готують до реставрації

    Створили 3D-тур найстарішим храмом в Рівненській області — Свято-Успенською церквою у селі Дорогобуж. Це можливість побачити її ззовні й зсередини, не приїжджаючи до села. Храм є пам’яткою архітектури національного значення і найдавнішою збереженою спорудою в області. За словами краєзнавця та реставратора Миколи Бендюка, оцифрування пам’ятки — один з етапів реставрації.

    Краєзнавець 28 травня повідомив Суспільному, що Бабинська сільська рада розпочала процес підготовки до реставрації церкви в Дорогобужі:

    “Зараз розробляють проєктно-кошторисну документацію. Я допомагаю фахівцям знайти історичні дані — коли, що і як робилося. Бог церква має відповідати якомусь із періодів, треба визначити всі розміри, щоб краще працювалося архітекторам. Запросили спеціалістів зі Львова, які відсканували ззовні та всередині. Я попросив, щоб вони зробили 3D-тур, щоб уже можна було прийти в інтернет, не приїжджаючи в село, і подивитися, якою є ця церква всередині та ззовні. Оцифрування зробили за гроші парафіян та мецената, тур — безкоштовний, щоб популяризувати церкву”.

    Микола Бендюк зазначив, що це перший етап відтворення:

    “Ми хочемо показати, якою ця церква була в різні періоди її функціонування. Тобто як вона виглядала на початку XII століття, якою була у XIV столітті, як у XVI столітті князь Острозький частково її перебудував, і сучасний вигляд — з прибудованою у XX столітті дерев’яною дзвіницею. Ми хочемо, щоб її звідти переставили в інше місце на подвір’ї церкви”.

    Відсканували церкву за день, 3D-тур розробляли два тижні, щоб відтворити храм на різних етапах його існування , потрібно понад пів року, додав Микола Бендюк.

    Найсвіжіше

    Популярне