Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Майк Помпео на Конференції архонтів: уряд Москви використовує Церкву для виправдання війни

    На другий день 4-ї Міжнародної конференції архонтів Вселенського патріархату з питань релігійної свободи виступив основний доповідач Майк Помпео, 70-й державний секретар США.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    Джон Каціматідіс, архонт-нотаріус і голова Комітету свободи віросповідання архонтів Вселенського патріархату в Америці, представив Помпео. Пан Каціматідіс наголосив на критичній ролі США у глобальній стабільності, заявивши: «Якщо США не виступлять рішуче, не буде Європи. Росія зближується з Китаєм та Іраном, і це жахлива проблема для всього світу. Наша країна повинна вижити, щоб решта вільного світу могла вижити».

    У своїй промові Майк Помпео підкреслив свої позитивні стосунки з православною спільнотою в США та похвалив Вселенського патріарха Варфоломія, якого він відвідав у Константинополі, попри «м’яку реакцію Туреччини, кажучи дипломатично».

    Говорячи про участь Російської православної церкви в українському конфлікті, Помпео заявив: «Ця війна не є священною, вона не релігійна. Це загарбницька війна. Ми повинні говорити мовою правди, як це зробив Вселенський патріарх у 2019 році, коли надав українцям Томос про автокефалію». Він розповів про випадок, коли Державний департамент США не наважувався зробити заяву з цього приводу, вважаючи, що це внутрішньоцерковна проблема. «Але це не так», — заявив Помпео. «Америка була зобов’язана це зробити. США продовжують підтримувати Україну. Уряд Москви, а не Києва, використовує Церкву для виправдання війни. Громадяни заслуговують на краще».

    Помпео також засудив перетворення монастиря Хора на мечеть у Константинополі, назвавши його «священним місцем, історичним місцем, унікальною пам’яткою ЮНЕСКО». Немає причин це робити». Він назвав цей вчинок провокацією та розкритикував президента Ердогана, висловивши сподівання, що народ Туреччини зрештою обере лідерів, які поважатимуть релігійні свободи. «Це великий виклик», — підсумував він.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій звернувся до архонтів щодо захисту релігійної свободи, демократії та прав людини.

    Найсвіжіше

    Популярне