Понеділок, 17 Червня, 2024
Бiльше

    Цифрове “безсмертя” для перлини дерев’яної сакральної архітектури на Київщині

    У невеличкому селі Креничі на Київщині розташована справжня перлина дерев’яної сакральної архітектури – Покровська церква, зведена у 1761 році. Цей храм є унікальним зразком давньоукраїнського “клітського” будівництва, що поєднує традиційні форми та прийоми народних майстрів-теслярів козацької доби.

    Нещодавно завдяки зусиллям громадської організації “Україна інкогніта” вдалося створити високоякісну цифрову модель пам’ятки, передає bigkyiv. Наявність такої віртуальної копії дозволить у разі необхідності відтворити Покровську церкву з абсолютною точністю, зберігши її первозданний вигляд та конструктивні особливості.

    Історична та архітектурна цінність цього дерев’яного храму є незаперечною. Він належить до об’єктів культурної спадщини національного значення, репрезентуючи синтез архаїчних клітських традицій та самобутніх рис місцевого будівництва пізнього козацтва.

    Створення цифрового двійника стало важливим кроком для збереження цієї перлини давньої дерев’яної архітектури для нащадків.

    Копію створено в рамках проекту “Козацькі церкви Київщини” за підтримки Департамент культури та туризму КОДА. Проект є громадською ініціативою ГО і виконується безоплатно.

    Нагадаємо, демонтаж храму-МАФу коштував 770 тис. гривень. Також сьогодні відзначається річниця відновлення Михайлівського собору.

    Найсвіжіше

    Популярне